EkonomiGenelTürkiye

Halkbank, Konut Kredisinde Yeni Fırsat: 1,5 Milyon TL’yi Taksitle!

Konut Kredisi Sorunu: Türkiye’de Ev Sahibi Olmak Neredeyse İmkansız Hale Geldi

Ev sahibi olmak Türkiye’de birçok insanın hayali olsa da, bu imkana sahip olabilenlerin sayısı oldukça sınırlıdır. Kiracılıktan şikayet edenler, bir ev satın alma planı yaparken, bunu gerçekleştirecek maddi kaynağı bir araya getirmek zor bir hale gelmiştir. Artık sadece konut fiyatlarının yükselmesi vatandaşlara engel teşkil etmiyor, aynı zamanda konut kredisi sorunu da baş gösteriyor.

Faizler Yükseldi!

Konut kredisi çekmek isteyenler için uygulanan faiz oranları bir kez daha artırıldı. Düşük faizli konut kredisi ile tanınan Halkbank, kredi faizlerini Merkez Bankası’nın politika faizine uyumlu hale getirdi. Yapılan faiz artışının ardından Halkbank’ın konut kredisi faizleri de yükseldi. Halkbank artık konut kredisi için %3,79 faiz oranı uygulamaktadır. Bu da konut kredisi kullanmayı neredeyse imkansız hale getirmektedir. Kredi maliyeti hesaplamalarına baktığımızda, bu durumun imkansız olduğu ortaya çıkmaktadır.

Tüm Kazançlar Krediye Gidse Bile Yeterli Olmuyor

Faiz artışının ardından, kişilerin aile geliri ne kadar yüksek olursa olsun kredi borcunu karşılamak yetersiz kalıyor. Örneğin, bir ailede 4 asgari ücretli olsa dahi, tüm gelirleri kredi taksitine gittiğinde, 1,5 milyon TL konut kredisi taksiti ödenemiyor. İşçi ve memur maaşları için de benzer hesaplamalar yapılabilmektedir. Artık ortalama bir vatandaşın konut kredisi kullanarak ev sahibi olması neredeyse imkansız hale gelmiştir. Sadece özel sektörde yüksek maaş alan az sayıda çalışan için konut kredisi ile ev sahibi olmak mümkün olabilmektedir.

10 Yıla Kadar Vade Yetmiyor

Konut kredilerinde uzun vadeli ödemeler oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Belki de faiz maliyeti daha yüksek olabilir, ancak kredi taksitleri düştüğü için tercih edilmektedir. Ancak artık 10 yıllık bir vade süresi yeterli gelmemektedir. Bu vadelerin, 20 yıla kadar uzatılması gerekmektedir. Ancak bu konuda BDDK’nın adım atması gerekmektedir.

1,5 Milyon TL Konut Kredisi Maliyet Hesaplaması!

Halkbank, konut kredisi kullanımı durumunda faizi aylık %3,79 olarak hesaplamaktadır. 120 ay vadeli 1,5 milyon TL konut kredisi kullananlar, aylık 57.512 TL kredi taksiti ödemek zorunda kalmaktadır. Bu kredinin toplam maliyeti ise yaklaşık olarak 7 milyon TL’ye ulaşmaktadır.

Halkbank, Konut Kredisinde Yeni Fırsat: 1,5 Milyon TL'yi Taksitle!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.