EkonomiGenelTürkiye

Asgari ücrette ilk zammın açıklanması, pazarlıkları kızıştıracak!

Türk-İş Açıkladı: Açlık Sınırı Yükseldi ve Asgari Ücret Pazarlıklarında Kullanılacak

Açlık Sınırı Artışı ve Yeni Asgari Ücret Hakkında Detaylar

Günümüzde Türkiye’de yaşanan enflasyonist süreç, vatandaşların bütçelerini zorlamaya ve gelirlerini eritmeye devam etmektedir. Bu durum, milyonlarca kişiyi etkileyecek olan asgari ücret zammıyla yakından ilgilidir. Asgari ücret zammı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından alınacak bir karardır. Bu pazarlık masasında işçi temsilcileri tarafından sunulan rakamlardan biri de açlık sınırı olacaktır. Ekim ayının açlık sınırıyla ilgili rakamları Türk-İş tarafından açıklandı.

Açlık Sınırı Yükseldi!

Uzun yıllardır Türk-İş tarafından açlık sınırıyla ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Her ay ortaya çıkan fiyat artışlarına göre açlık sınırı belirlenmektedir. Ekim 2023 döneminde Türk-İş’in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması sonuçları açıklandı. Buna göre, sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenme için 4 kişilik bir ailenin Ekim ayında yapması gereken gıda harcaması olan açlık sınırı 13.648 TL’ye yükseldi. Ayrıca gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri zaruri ihtiyaçların karşılanabilmesi için yapılması gereken asgari harcama tutarı olan yoksulluk sınırı ise 44.573 TL olarak belirlendi.

Asgari Ücret Pazarlıklarında Kullanılacak!

Asgari ücret zammının belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndaki pazarlıklarda açıklanan açlık sınırı rakamı kullanılacaktır. Türk-İş temsilcileri, işçileri temsil ederek bu rakamı pazarlık masasına getirecekler. Ayrıca komisyon çalışmaları Aralık ayında başlayacağı için Kasım ayındaki artış da dikkate alınacaktır. Pazarlık masasında 14.000 TL’yi geçen açlık sınırının görüşüleceği beklenmektedir. Bunun üzerine 2024 yılındaki artışlar da göz önüne alındığında, Türk-İş’in asgari ücret zam teklifi ortaya çıkacaktır.

Hangi Rakam İsteniyor?

Türk-İş’in işçileri temsil ederek pazarlık masasına getireceği rakamın 18.000 TL civarında olması beklenmektedir. Kasım ayında Türk-İş tarafından bu konuda bir açıklama yapılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi beklenmektedir.

Asgari ücrette ilk zammın açıklanması, pazarlıkları kızıştıracak!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.