EkonomiGenelTürkiye

Ocak Ayında Hesap Değişti: Maaş Zammıyla İlgili Tüm Detaylar!

Ocakta Emekli Maaşları Yeniden Hesaplanacak: İşte Merak Edilenler

Enflasyon Farkı Hesaplama Yöntemi

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emekli maaşları Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon farkı oranına göre belirlenir. Ocak ayındaki enflasyon oranı, maaşlardaki artış oranından çıkartılarak enflasyon farkı hesaplanır. Eğer çıkan sonuç pozitif bir değerse maaşlara “enflasyon farkı” olarak ilave yapılır.

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı Emeklileri ve Memurların Zam Oranları

SSK, Bağ-Kur emeklilerine Ocak ayında %40.27 zam yapılacak. Refah payı veya oransal artışla birlikte zam oranı %50’yi geçecek. Memur emeklilerine ise Ocak ayında %15 oranında zam yapılacak ve Temmuz ayında %10 zam ile birlikte enflasyon farkı ilave edilecek.

En Düşük Emekli Aylığı Ne Kadar Olacak?

Başlangıçta 7.500 lira olan en düşük emekli aylığı, bu yılın başında yapılan artışla 10.000 lirayı geçmesi beklenmektedir. Ancak bu konuda bir Meclis düzenlemesi gerekmektedir. Önümüzdeki günlerde kök aylık üzerinden mi, yoksa kademeli bir artış mı yapılacağı belirlenecektir. Yılbaşında emekli olanlar ise yaklaşık %70 zam alacaklar.

Emekli Aylığı Hesaplama Yöntemi

Emekli aylığı, sigortalının çalıştığı süre ve prim ödeme gün sayısına göre hesaplanır. İlk olarak aylık brüt kazancı belirlenir. Daha sonra prime esas kazanç hesaplanır ve bu hesaplamada sigorta süresi dikkate alınır. 2000 öncesi emeklilerin aylıkları katsayı, aylık bağlama oranı ve gösterge rakamı kullanılarak hesaplanırken, 2008 sonrası emekli olanlarda aylık kazancın ortalaması ve bağlama oranı kullanılır.

Memur Emeklilerinin Aylık Hesaplama Yöntemi

Memur emeklilerinin aylıkları hesaplanırken, gösterge rakamı, memur maaş katsayısı, taban aylığı, kıdem aylığı, unvan, oranlar, özel hizmet tazminatı, makam ve görev tazminatları dikkate alınır. Bu hesaplama 2008’den sonra göreve başlayanlar için geçerlidir.

EYT Kapsamında Emekli Olanların Durumu

EYT kapsamında emekli olanlar için SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklilik hesaplamalarında farklı yöntemler uygulanır. SSK’lılar için 2000 öncesi, 2000-2008 ve 2008 sonrası dönemlerde farklı hesaplama yöntemleri kullanılır.

Bağ-Kur Emekli Aylığı Hesaplama Yöntemi

Bağ-Kur emekli aylığı hesaplama yöntemi SSK emeklileri için kullanılan yöntemlere benzer şekilde 2000 öncesi, 2000-2008 ve 2008 sonrası dönemlerine göre farklılık gösterir. Her dönem için ayrı aylık hesaplaması yapılır.

Bu bilgilere göre ocak zammında Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini güncellendiğinde emekli maaşlarının da değiştiği ve zam or

Ocak Ayında Hesap Değişti: Maaş Zammıyla İlgili Tüm Detaylar!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.