EkonomiGenelTürkiye

Gece yarısı sessizce yeni para basılıyor! Hazine ve Maliye Bakanlığı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kararıyla Yeni Madeni 5 TL ve Kağıt Banknot 500 TL, 1.000 TL Üretildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kararıyla Yeni Madeni 5 TL ve Kağıt Banknot 500 TL, 1.000 TL Üretildi

Enflasyonun yükselmesi nedeniyle, madeni 5 TL ve kağıt banknot 500 TL, 1.000 TL üzerinde tartışmalar yaşanmaktaydı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada yeni para basımının gereksiz olduğunu belirtmiş ve şu anda yeni para basma ihtiyacı olmadığını vurgulamıştı. Ancak, beklenmedik bir şekilde madeni 5 TL için özel bir karar alındı ve Cumhuriyet’in 100. yılına özel bir hatıra para basılacağı duyuruldu. Bu konuda son dakika bir gelişme yaşandı ve Resmi Gazete’de madeni 5 TL para basımı kararı yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığından Gelen Karar: Cumhuriyetin 100. Yılı Anısına Madeni 5 TL Hatıra Paralarının Basılması Bildirildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 28/5/1970 tarihli ve 1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanun çerçevesinde, Cumhuriyet’in 100. yılı anısına 100 milyon adet sınırlı sayıda madeni 5 TL hatıra paranın basılmasına izin verdi. Bu madeni paralar, Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılarak tedavüle sunulmuştur. Aşağıda madeni 5 TL hatıra parasının özellikleri yer almaktadır.

– Madeni Para Alışımı: Halka olarak 64 Cu – 4 Ni – 32 Zn, göbek olarak 64 Cu – 9 Ni – 27 Zn
– Çapı: 28,15 mm
– Kalınlığı: 1,70 mm
– Ağırlığı: 8,25 gr
– Kenar Özelliği: Düz tırtıllı
– Ön Yüz Deseni: Dış halkada sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi kullanılarak derinlik sağlanmıştır. Halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldız bulunmaktadır. Ortada, Türkiye yüzyılı logosu yer almaktadır. Bunun solunda “5” rakamı, altında “TÜRK LİRASI” yazısı ve yazının altında “2023” yer almaktadır.
– Arka Yüz Deseni: Atatürk rölyefi, altında Cumhuriyet’in yüzüncü yılı logosu bulunmaktadır. Çevrede ise “TÜRKİYE CUMHURİYETİ” yazısı yer almaktadır.

Bu tebliğ, 29/10/2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir. Tebliğin detayları resmi gazetede yer almaktadır.

Madeni 5 TL Para Ne Kadar Basıldı ve Nereden Temin Edilebilir?

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, madeni 5 TL hatıra parasının 100 milyon adet basıldığı açıklanmıştır. Madeni 5 TL para almak isteyen kişiler Darphane’nin E-Mağaza web sitesi veya Beşiktaş mağazasından işlem gerçekleştirebilirler. Ancak, sınırlı sayıda basıldığı için bu parayı elde etmek isteyenlerin hızlı davranmaları gerekmektedir.

Gece yarısı sessizce yeni para basılıyor! Hazine ve Maliye Bakanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.