EkonomiGenelTürkiye

Akran Zorbalığı İtiraf Sayfaları: Yeni Tehlike Okullarda

**Sosyal Medya Üzerinden Yapılan Akran Zorbalığı: İtiraf Sayfaları**

*Öğrenciler Arasında Yeni Bir Zorbalık Türü Olarak*

Okulların en büyük sorunlarından biri olan akran zorbalığı, artık sosyal medya üzerinden de gerçekleştiriliyor. Sabah gazetesinin haberine göre, öğrenciler sosyal medya siteleri üzerinde okullarına ait “itiraf sayfaları” açıyorlar. Bazı sayfalarda masum paylaşımlar yapılırken, çoğunda öğrenciler birbirleri hakkında yanlış bilgiler paylaşıyor ve özel hayatları ifşa ediliyor. Hatta bazı sayfalarda gizlice çekilmiş fotoğraflar bile yayınlanıyor. Bu dedikodular nedeniyle binlerce öğrenci zorbalığa maruz kalıyor.

**Anonim Hesaplarla Açılıyor**

Altınbaş Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Çakıroğlu, yaptığı konuşmada son zamanlarda yaşanan siber zorbalık vakalarıyla çok sık karşılaştıklarını belirtti. Çakıroğlu, gençler arasında yeni bir zorbalık türü olarak ortaya çıkan itiraf sayfalarının da dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Bu itiraf sayfaları, anonim bir hesap üzerinden hedef alınan çocuğun sınıftaki diğer arkadaşlarıyla ilişkili her türlü paylaşımı, sırları ve özel bilgileri içeren bir ortam yaratmaktadır. Çakıroğlu, bu sayfalarda hedef seçilen kişileri korkutmak, kızdırmak ya da utandırmaya yönelik içeriklerin paylaşıldığını ifade ederek, aileleri ve okulları daha dikkatli olmaya çağırdı.

**Aileler Ne Yapmalı?**

Çocuklarının itiraf sayfalarında paylaşıldığını öğrenen aileler ne yapacaklarını bilemiyorlar. İlk olarak, okul yönetimiyle iletişime geçmeleri gerekmektedir. Paylaşan kişilerin tespit edilerek paylaşımların silinmesi konusunda destek alınmalıdır. Ancak bu mümkün olmazsa, aileler hukuki yollara başvurabilirler. Çakıroğlu, güvenlik ve sınırların ciddi sorunlar oluşturduğunu belirtti. Karşı tarafın kim olduğu ve neleri elde edebileceği gibi birçok güvenlik açığı ortaya çıktığını ve bu durumun kontrol edilemez hale geldiğini ifade etti. Yaş küçüldükçe, kontrolsüz fotoğraf ve video paylaşımlarının çocukların ve gençlerin hayatı boyunca sorunlara yol açma riskinin arttığını belirtti. Bir içeriğin internete düştüğü anda artık geri alınamayacağının bilincinde olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Akran Zorbalığı İtiraf Sayfaları: Yeni Tehlike Okullarda

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.