EkonomiGenelTürkiye

Merkez Bankası’ndan yeni faiz kararı Resmi Gazete’de duyuruldu!

YENİ TEBLİĞ YAYINLANDI: Reeskont ve Avans İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranları Değişti

Merkez Bankası tarafından bugün Resmi Gazete’de yayınlanan bir tebliğle, reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranları ve avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranları değiştirildi. Reeskont ve Avans İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranlarının Tespiti tebliği, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Reeskont ve Avans İşlemlerinde Uygulanacak Faiz Oranları

Yeni tebliğe göre, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 35,75 olarak belirlendi. Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yüzde 36,75 olarak tespit edildi.

Reeskont Nedir?

Reeskont terimi, Merkez Bankası’nın aldığı yeni faiz kararının hangi işlemlerde uygulanacağı konusunda merak uyandırmaktadır. Reeskont, en basit açıklamasıyla iskonto edilmiş olan kıymetlerin bir bedel karşılığında yeniden el değiştirmesidir.

Merkez Bankası, bankaların likidite ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için bankalar tarafından verilecek ticari senet ve vesikaları reeskont olarak kabul etmektedir. Türkiye’de uygulanacak olan reeskont işlemlerindeki koşullar ve kurallar, Merkez Bankası tarafından belirlenmektedir.

Reeskont faiz oranı, yapılacak işlemlerde uygulanacak olan faiz oranını ifade etmektedir. Merkez Bankası, reeskont işlemine kabul edilebilecek senetler karşılığında avans da verebilmektedir. Bu senetler, ticari senet ve belgeler, devlet tahvilleri ve Borsa’da kayıtlı tahviller olabilir.

Önceki Faiz Oranları

Merkez Bankası, 28 Eylül tarihinde reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranını yüzde 30,75, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranını da yüzde 31,75 olarak belirlemişti.

Merkez Bankası'ndan yeni faiz kararı Resmi Gazete'de duyuruldu!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.