EkonomiGenelTürkiye

“Merkez Bankası, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini güncelledi: Düşüş zamanı açıklandı!”

Merkez Bankası 2023 Yıl Sonu Enflasyon Tahmini Değişti! Enflasyon Ne Zaman Düşecek Açıklandı

Merkez Bankası 2023 yıl sonu enflasyon tahmini değişti!

Milyonlarca memur, emekli ve asgari ücretli çalışanı ilgilendiren Ocak 2024 zammı öncesinde, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan son dakika açıklaması yaparak 2023 yıl sonu enflasyonunu duyurdu.

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın Açıklaması

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olan Gaye Erkan, basın mensuplarının katıldığı bir toplantıda yılın son enflasyon raporunu sunumunu gerçekleştirdi. En kritik veri olan 2023 yıl sonu enflasyon tahmini arttı.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, “Tüketim talebinin dengelenmesi, parasal sıkılaştırma sürecinde Türk lirası tasarruf araçlarına olan talebin artırılmasıyla desteklenmektedir. Uyguladığımız seçici kredi sıkılaştırması, arz ve talep dengesinin de uyumunu gözetmektedir. Parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin devreye girmesiyle, bu kademeli dengelenmenin süreceğini öngörüyoruz.

Yılın ilk yarısında, Türk lirası cinsi sabit getirili enstrümanların yüksek enflasyon ortamındaki getiri yetersizliğinden beslenen güçlü tüketim talebi, hem cari dengede hem de cari denge kanalıyla enflasyon dinamikleri üzerinde etkili olmuştur. Talepteki aşırılığın giderilmesi ve Türk lirası tasarruf araçlarına olan talebin artması, enflasyon üzerinde doğrudan olduğu kadar, cari denge kanalıyla dolaylı olarak da yavaşlatıcı etki gösterecektir” diye belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65 olarak açıkladı. Bu oran, bir önceki raporda yer alan yüzde 58’e kıyasla yükseldi.

Merkez Bankası 2024 Yıl Sonu Enflasyon Tahmini

Başkan Erkan, açıklamasında Mayıs 2024’ten sonra enflasyonda düşüş beklendiğini söyleyerek, “2024 yılı enflasyon tahminimiz yüzde 40,9’dur. Parasal sıkılaştırma adımlarının birikimli etkileriyle enflasyonun ana eğilimini zayıflatmaya devam ederek, 2024 yılında dezenflasyonu sağlama konusunda kararlıyız” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.