EkonomiGenelTürkiye

Merkez Bankası’ndan 500 TL Banknot Açıklaması

**5 Lira Kağıt Paralara Ne Olacak?**
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından yapılan açıklamada, 500 TL’lik banknotların gündemde olmadığı bir kez daha vurgulandı. Ancak, 5 TL’lik madeni paraların 5 TL’lik kağıt paralarla birlikte kullanılacağı belirtildi.

**Yeni Basılan 5 Lira Madeni Paralar**
Gazetecilerin merak ettiği sorulara açık cevaplar veren Erkan, yeni basılan 5 TL’lik madeni paralara ilişkin bilgi verirken, konuyla ilgili kafaların karıştığı noktalara da yanıt verdi. Erkan, açıklamasında şunları söyledi: “Darphane, 100 milyon adet 5 TL hatıra parasını bastı. Bu madeni paralar aynı zamanda tedavüle verildi. 5 TL paranın tedavüle verilmesi, 5 TL banknotların tedavülde kalmasını engellemez. Örneğin, hatırlarsanız, 1 Yeni Türk Lirası banknotlar 1 Yeni Türk Lirası madeni paralar ile birlikte tedavül edildi.”

**500 Lira Banknot**
500 TL’lik banknotlar ile ilgili de açıklama yapan Erkan, “Para politikasındaki sıkılaştırma adımları ve emisyon hacmindeki azalma nedeniyle 500 TL banknot çıkarılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Emisyon hacmi tahminlerin altında kalmıştır” dedi ve 500 TL’lik banknotların basılmayacağının altını çizdi.

**2.5 Lira Madeni Para Mı Çıkacak?**
5 TL’lik madeni paraların çıkarılmasının ardından 34 yıl önce kullanımdan kaldırılan 2.5 TL’lik madeni paraların yeniden tedavüle gireceği iddiası gündeme bomba gibi düştü. İddiaya göre, Darphane’nin 2.5 TL’lik bozuk parayı basmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan onay beklediği öne sürüldü.

İlk defa 1960 yılında piyasaya sürülen 2.5 TL’lik madeni paralar tam 29 yıl boyunca kullanıldı. Ancak paranın değerinin düşmesiyle birlikte 1989 yılında piyasadan kaldırıldı. Şimdi ise tekrar 2.5 TL’lik madeni paraların basımına hazırlık yapıldığı ve Erdoğan’ın onayının beklediği iddia edilmekte. Darphane yetkililerinin konuyla ilgili bir çalışma yaptığı ve sunumun Erdoğan’a yapıldığı bilgiler arasında.

Merkez Bankası'ndan 500 TL Banknot Açıklaması

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.