EkonomiGenelTürkiye

“1 Milyon TL Konut Kredisi Sürprizi! Ayda 12 Bin TL Daha Az Ödeyin, Ev Alacaklara”

DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Düşük faizli konut kredisi almak isteyenler, faiz oranlarının ne olacağını merak ediyordu. Konuyla ilgili sektör temsilcileri ayrıntıları açıkladı ve aylık ödeme tablosu hakkında bilgilendirme yaptı.

DÜŞÜK FAİZ ORANI

Devlet tarafından sunulan kredide faiz oranının yüzde 1,20 olacağı ve vade süresinin 15 yıla kadar uzanacağı ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili ayrıntıları açıklaması beklenirken, sektör temsilcileri beklentilerini dile getirdi.

KREDİ BÜYÜMESİ İSTENMİYOR

Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“Bu açıklamalara göre özellikle kredi tarafında kısıtlamalara gidileceği ve kısıtlama çerçevesinde bazı sektörlerde kredilerin daraltılacağı sinyalleri alınmıştı. Başlangıçta ilk konut alanlara değil, ikinci konut alanlara konut kredileri Ağustos sonunda daraltılmıştı. Düzenleme, ilk kez konut sahibi olacaklar tarafından bekleniyordu. Kredi kartları, bireysel krediler, taşıt kredileri ve ikinci konut kredilerinde bankaların kredi vermekte isteksiz olduğunu gözlemliyoruz. Bu da kredi büyümesinin istenmediğini gösteriyor.”

ÖRNEK HESAPLAMA TABLOSU

Uzman isim açıklamasının devamında örnek bir hesaplama tablosu hakkında bilgi verdi. Şu anda bankaların sunduğu 1 milyon TL’lik konut kredisi yüzde 3’ün üzerinde faiz oranıyla veriliyor. Faiz oranıyla birlikte yapılan hesaplamalara göre aylık taksit tutarı 30 bin 800 TL oluyor. Toplam geri ödeme ise 3 milyon 700 bin TL civarına denk geliyor.

Ancak devlet tarafından sunulan yüzde 1,20 faizli kredide 12 bin TL daha az ödeme yapılacağı belirtiliyor. Yüzde 1,50 faiz oranıyla kredi verildiğinde ise aylık ödeme miktarı 18 bin TL seviyesine kadar düşüyor. Bu da geri ödemenin yaklaşık olarak 2 milyon 160 bin TL olacağı anlamına geliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.