EkonomiGenelTürkiye

Kredi ve kart borcu olanlara müjde! TBMM, AF için ilk adımı attı. Hepsi silinecek!

Kredi ve Kart Borcu Olanlara Müjde: TBMM Kararıyla Borçlar Silinecek!

Ucuz kredi imkanlarının piyasaya pompalandığı pandemi döneminde, enflasyon ve ekonomik dalgalanmanın artması maalesef milyonlarca insanın borç ödeme zorluğu çekmesine neden oldu.

1. Borçların Artmasının Nedenleri

Yaşanan süreçte, vatandaşlar borçlarını ödemek için yeni kredilerden ve kredi kartlarından faydalandılar. Bunun sonucunda, hem kredi hem de kredi kartı borçları katlanarak arttı. Ödeme zorluğu çeken birçok kişi kara listeye girdi ve kredi sicili bozulanlar, bankalardan yeni kredi çekememeleri sebebiyle daha da büyük bir ekonomik zorluk içine girdi.

2. Kara Listeye Girenler ve Kredi Sicili Bozulanlar İçin 2023 Kredi Sicili Affı

Ankara Milletvekili Deniz DEMİR tarafından meclise sunulan “Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile kara listeye giren tüketicilerin, kredi kartı veya kredi borçları nedeniyle yasal takibe alınmalarının ardından, borçlarının tamamının 1 Temmuz 2004 tarihine kadar ödenmesi veya yeniden yapılandırılmasından sonra Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nde bulunan olumsuz sicillerinin silinmesi talep ediliyor.

2.1 Geçici Madde 5

Karşılıksız çıkan çekler, protesto edilmiş senetler, kredi kartı borçları ve diğer kredi borçlarıyla ilgili kayıtların Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nde tutulduğu belirtilen 5411 sayılı Kanun ek maddesi çerçevesinde, 1 Ekim 2023 tarihinden önceki tarihlerde geciken ödemeleri bulunan gerçek kişiler ve ticari faaliyette bulunan/olmayan gerçek kişiler ile kredi müşterilerinin, söz konusu borçların 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması durumunda, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacağı belirtilmiştir.

2.2 Kanunun Yürürlüğe Girişi

Bu kanun, yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

2.3 Kanunun Yürütülmesi

Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütecektir.

3. Borç Silme Kararı ile İlgili Haberler

Bu kanun teklifi TBMM’de onaylandığı takdirde, kara listedeki herkesin isimleri silinecek ve kredi sicilleri temizlenecektir.

Kredi ve kart borcu olanlara müjde! TBMM, AF için ilk adımı attı. Hepsi silinecek!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.