EkonomiGenelTürkiye

“Merkez Bankası’nın Eylül 2023 PPK Toplantısı Faiz Kararı Açıklandı!”

Son Dakika! Merkez Bankası Eylül 2023 PPK Toplantısı Faiz Kararı Açıklandı

Merkez Bankası Eylül ayı Piyasa Uzlaşması Komitesi (PPK) toplantısının faiz kararı, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından imzalanan toplantı tutanağı ile açıklandı. Piyasalar, bu kararı merakla beklerken sonunda açıklama geldi.

Yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tavsiyesi üzerine, 2023 genel seçimleri sonrasında göreve atanan yeni hükümet, Merkez Bankası Başkanı olarak Hafize Gaye Erkan’ı seçti. Erkan, Türkiye’nin ilk kadın Merkez Bankası Başkanı olarak tarih yazdı. Faiz politikalarını belirleyen Erkan, göreve gelir gelmez faizleri yükseltmeye başlamıştı. Bu nedenle, son faiz kararı büyük bir öneme sahipti.

Merkez Bankası Eylül Ayı Faiz Kararı Ne Oldu, Merkez Bankası Kaç Puan Faiz Arttırdı?

Merkez Bankası, bir önceki toplantısında politika faiz oranını beklentilerin üzerinde bir şekilde 750 baz puan arttırarak yüzde 17,50’ten yüzde 25’e yükseltmişti. Oysa, beklenti anketlerinde genel olarak politika faiz oranının 500 baz puan arttırılarak yüzde 30 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyordu.

Merkez Bankası Faiz Kararı Altın Fiyatları, Dolar Kuru, İhtiyaç, Taşıt ve Konut Kredisi Faiz Oranlarını Nasıl Etkiler?

Bankalar, Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararını beklemeden kendi faiz oranlarını güncellediler. Bu güncellemeler sonucunda 32 günlük vadeli mevduat hesaplarının faiz oranı yüzde 41’e yükseldi.

Vadeli mevduat hesaplarında rekor bir artış yaşanırken, ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve konut kredisi faiz oranlarında da yükseliş gözlemlendi. En uygun ihtiyaç kredisi faiz oranları yüzde 2’nin üzerine çıktı ve konut kredisi faiz oranları da yüzde 3 seviyesine ulaştı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.