EkonomiGenelTürkiye

Merkez Bankası Faiz Kararı: Beklentiler ve Analizler

**Merkez Bankası’ndan Faiz Kararı Bekleniyor**

Merkez Bankası’nın Para Politikaları Kurulu (PPK), bu hafta toplanarak Ekim 2023 dönemi faiz kararını belirleyecek. Toplantı, Perşembe günü Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan yönetiminde gerçekleşecek. Türkiye ekonomisine dair gelişmelerin ve planlamaların masaya yatırılacağı toplantıda faiz kararı alınacak.

**Morgan Stanley’den Açıklama!**

ABD’deki yatırım bankası Morgan Stanley, Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin yeni bir değerlendirme yayınladı. Yayımlanan raporda Morgan Stanley, şu açıklamayı yaptı:

“Enflasyonda yukarı yönlü riskler devam ediyor. Bu nedenle 26 Ekim toplantısında Merkez Bankası’nın 500 baz puanlık bir faiz artırımı yapmasını bekliyoruz. Ekim ayında enflasyon biraz daha yavaşlayacaktır. Ancak manşet enflasyon yıl sonuna kadar yüzde 67,1’e yükselecektir. Mayıs 2024’te ise enflasyon yüzde 73,4 ile zirveyi görecektir.

TCMB, enflasyon beklentilerini yönlendirmek ve dolarsızlaştırmayı desteklemek amacıyla faiz oranlarında ve makro ihtiyati araçlarda daha fazla sıkılaştırma adımları atması yönündeki sinyalini muhtemelen tekrarlayacaktır. Son veriler, yurt içi talepte bazı ılımlılaşma işaretleri gösteriyor, ancak Ağustos PPK’sından bu yana yapılan faiz artırımlarının etkisi henüz görülmedi.”

**Faiz Anketi Sonucu Açıklandı!**

Bloomberg tarafından yapılan Merkez Bankası faiz kararı anketine göre, 27 kurumun katıldığı ankette, Merkez Bankası’nın Ekim toplantısında politika faizini yüzde 30 seviyesinden yüzde 35 seviyesine yükselteceği ve 500 baz puanlık bir faiz artırımı yapacağı tahmin ediliyor. Yıl sonu faiz beklentisi ise yüzde 38,8 seviyesine yükseldi.

**Faiz Kararı Ne Zaman Açıklanacak?**

Merkez Bankası faiz kararının ne zaman açıklanacağı merak ediliyor. Merkez Bankası’nın daha önce açıkladığı planlama takvimine göre, Ekim 2023 dönemi Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısı 26 Ekim 2023 Perşembe günü gerçekleşecek. Toplantıda alınacak faiz kararı, aynı gün saat 14:00’da Merkez Bankası’nın resmi internet sitesi üzerinden kamuoyuna duyurulacak.

Merkez Bankası Faiz Kararı: Beklentiler ve Analizler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.