EkonomiGenelTürkiye

Küresel Piyasaların Durumu Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu’na Odaklanıyor.

**Küresel Piyasalarda Endişeler Varlık Fiyatlarını Baskılıyor**

ABD ve Çin’deki endişeler nedeniyle küresel piyasalarda satış baskısı sürüyor. Fed yetkililerinin gelecek politikalar konusunda farklı düşüncelere sahip olduklarını açıklaması ve Çin hükümetinin piyasaları desteklemeye yönelik söylemlerinin etkisiz kalması dikkat çekti.

Fed Philadelphia Başkanı Patrick Harker, para politikasında yeterli adımların atılmış olabileceğini belirterek, bu yıl ABD faiz oranlarının sabit kalacağını düşündüğünü ifade etti. Harker, önümüzdeki yıl enflasyon düşerse faiz oranlarını düşürebileceklerini ve enflasyon daha da hızlı düşerse faiz indirimlerinin daha erken gerçekleşebileceğini söyledi.

Buna karşılık, Boston Fed Başkanı Susan Collins, Fed’in hala yapması gereken daha çok iş olduğunu ve sabırlı olması gerektiğini vurguladı. Collins, daha fazla faiz artışının mümkün olduğunu belirtti.

Analistler, bugün Powell’ın yapacağı açıklamaların gelecek politikalara dair ipuçları vermesinin beklendiğini ve konuşmadan çıkacak mesajların piyasaların yönünü etkileyebileceğini belirtti.

Ülkede açıklanan makroekonomik veriler, varlık fiyatlamalarını zorlaştırırken, dayanıklı mal siparişlerinin beklenenden fazla düşerek %5,2 azaldığı görüldü. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 230 binden daha düşük bir seviyede gerçekleşti.

Analistler, istihdam piyasasının hala sıkı olduğunu ve bu durumun Fed’in politika alanını daralttığını belirtti. Ancak özellikle konut piyasasındaki yavaşlamanın yakından takip edildiğini bildirdi.

Dün tahvil piyasalarında iki günlük alımlardan sonra satış baskısı tekrar ön plana çıktı ve altının ons fiyatı 1.913 dolarda dengeledi.

Dün New York borsasında Dow Jones endeksi %1,08, S&P 500 endeksi %1,35 ve Nasdaq endeksi %1,87 düşüş kaydetti. ABD endeks vadeli kontratları ise karışık bir seyirle güne başladı.

Avrupa borsalarında dün İngiltere hariç satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın Jackson Hole’de yapacağı açıklamalar yatırımcıların odağında bulunuyor.

Analistler, ECB’nin gelecek politikalara dair öngörülerinin resesyon ve enflasyon ikilemiyle giderek belirsizleştiğini belirterek, Lagarde’ın mesajlarının Avrupa borsaları için yön tayin edici olabileceğini söyledi.

Bölgede resesyon riskinin yükseldiği bir ortamda Almanya’da açıklanan verilere göre, GSYH ikinci çeyrekte yıllık bazda %0,6 daraldı.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,18 yükselirken, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi %0,57, Almanya’da DAX 40 endeksi %0,68 ve Fransa’da CAC 40 endeksi %0,44 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli kontratları da düşüşle güne başladı.

Asya piyasalarında ise Çin kaynaklı belirsizlikler devam ediyor ve Powell’ın mesajları öncesinde risk iştahının düşük olduğu gözleniyor. Çin hükümeti destekleyici adımlar atacağını açıklamasına rağmen piyasalardaki satış baskısı azalmamış durumda. Japonya’da ise enflasyonun yeniden gerileme eğilimine girmesi bölgedeki resesyon riskini artırdı.

Japonya’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustosta beklenenden düşük bir şekilde %2,9 arttı.

Analistler, bölgedeki ekonomik aktiviteye dair endişelerin pay piyasalarına baskı yaptığını belirtti. Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi %2,1, Hong Kong’da Hang Seng endeksi %1,2, Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,7 ve Güney Kore’de Kospi endeksi %0,7 değer kaybetti.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dalgalı bir seyir izlerken %1,45 değer kaybıyla günü 7.491,94 puandan tamamladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini beklentilerin üzerinde artırarak %25’e çıkarttı.

TCMB, yakın döneme ilişkin göstergelerin enflasyonun ana eğiliminin yükseldiğine işaret etmesi nedeniyle bu kararı aldığını duyurdu.

Analistler, bu kararın yeni ekonomi yönetimiyle birlikte uygulanmaya başlanan politikaların devamı niteliğinde olduğunu belirtirken, faiz kararının TCMB’nin enflasyonla mücadelede ciddiyetini ortaya koyduğunu ifade etti.

Bu kararla birlikte dolar/TL, dün 25,2784 seviyesiyle 26 Haziran’dan bu yana en düşük seviyeyi test ettikten sonra

Küresel Piyasaların Durumu Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu'na Odaklanıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.