EkonomiGenelTürkiye

“TCMB Başkanı Erkan’dan Merkez Bankalarının Dijital Paralarına İlişkin Değerlendirme”

**Merkez Bankalarının Dijital Paraları Hakkında Bilgilendirme**

Gelişmiş ülke merkez bankalarının dijital paralarına (Merkez Bankası Dijital Parası-MBDP) ilişkin, “Gelişmiş ülke merkez bankalarının girişimleri belirli bir olgunluğa ulaşmak üzere ve güvenli ve dayanıklı MBDP sistemlerinin oluşturulmasında BIS’in rolünün ve İİT iş birliğinin kilit önemde olduğu kritik bir dönüm noktasındayız.” ifadesini kullandığı belirtildi.

TCMB tarafından ev sahipliği yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)-Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Merkez Bankaları Forumu toplantısında, merkez bankası dijital para birimlerinin tasarımı ve kullanımında son gelişmeler değerlendirildi ve bu konuda merkez bankaları arası iş birliğinin rolü üzerinde duruldu. Ayrıca, yerel para birimleriyle ticaretin küresel düzeyde artan önemi ele alındı ve yerel para birimleri ile ticaretin geliştirilme yolları ile bu tür ticaretin faydaları ve zorlukları değerlendirildi.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, MBDP konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Erkan, “Gelişmiş ülke merkez bankalarının girişimleri belirli bir olgunluğa ulaşmak üzere ve güvenli ve dayanıklı MBDP sistemlerinin oluşturulmasında BIS’in rolünün ve İİT iş birliğinin kilit önemde olduğu kritik bir dönüm noktasındayız.” dedi. Kendi dijital para teknolojilerini geliştiren ülke örneklerinin olduğunu belirten Erkan, dijital paranın nihai gücünün, merkez bankasının ihraç ettiği bir parasal teknoloji olmasından geldiğini vurguladı. Ayrıca, birlikte çalışabilirlik ve yüksek performanslı ödeme işleme sistemlerinin olmamasının hiçbir MBDP projesinin kapsayıcı ve etkin bir küresel aktarım sağlayamayacağını da ifade etti.

Erkan, İslam İşbirliği Teşkilatı’ndaki iş birliğinin sınır ötesi MBDP işlemlerinin kolaylaştırılması açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Küresel operasyonun optimizasyonu için her bir firma veya kullanıcının göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Erkan, bu alanda yapılacak çalışmaların sadece bir ülkenin değil, tüm katılımcıların çıkarları doğrultusunda gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Merkez bankalarının dijital paralarının geliştirilmesi ve kullanılması konusunda yapılacak iş birliği ve başarılı projeler, küresel ticaretin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın da belirttiği gibi, bu alandaki çalışmaların sürdürülmesi ve güvenli MBDP sistemlerinin oluşturulması, küresel finansal sistemin daha güvenli, hızlı ve etkili bir şekilde işlemesini sağlayacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.