EkonomiGenelTürkiye

arak %7,5 Prim İndiriminden Yararlanabilir!

Yaş Üzerinden Emeklilik Şartları ve Son Değişiklikler

Yaş Üzerinden Emekli Olmak İçin Gereken Şartlar

Yaş üzerinden emekli olmak için belirli bir yaşa gelmiş olmanız ve prim gün sayınızı doldurmanız gerekmektedir. Eğer prim gün sayınız yetersiz kalmışsa ve emekli olamamışsanız, yaşınızı baz alarak emekli olabilirsiniz. İlk sigortalılık tarihinize göre yaş üzerinden emeklilik koşulları belirlenmektedir.

Erkekler İçin Yaş Üzerinden Emeklilik Şartları

9 Eylül 1976 tarihinden önce sigortalı olan erkekler, en az 15 yıl sigorta süresini ve 3600 prim gününü tamamlamaları halinde 55 yaşında emekli olabilirler. Aynı şekilde 23 Mayıs 2002 tarihinden önce sigortalı olmuş erkekler de 15 yıl sigortalılık süresini tamamlamış ve 3600 prim gününü doldurmuşsa 55 yaşında emekli olabilirler. Bu tarihlerden daha geç sigortalı olup 10 yıl çalışma süresini doldurmuş erkekler de yaş üzerinden emekli olma hakkına sahiptir.

Kadınlar İçin Yaş Üzerinden Emeklilik Şartları

9 Eylül 1981 tarihinden önce sigortalı olan kadınlar, en az 15 yıl sigorta süresini ve 3600 prim gününü tamamlamaları halinde 50 yaşında emekli olabilirler. Aynı şekilde 23 Mayıs 2002 tarihinden önce sigortalı olmuş kadınlar da 15 yıl sigortalılık süresini tamamlamış ve 3600 prim gününü doldurmuşsa 50 yaşında emekli olabilirler.

Torba Yasa ile Gelen Son Değişiklikler

1 Ekim’de meclise sunulacak olan torba yasa ile SSK ve Bağ-Kur’lular arasında prim eşitlemesinin gündemde olduğu düşünülmektedir. Bu yasa ile Bağ-Kur’luların SSK’lılara oranla emekli olmalarının daha kolay hale gelmesi amaçlanmaktadır. Özellikle küçük esnafın prim ödeme zorluğu yaşadığı durumlar dikkate alınarak, prim düzenlemesi yapılması beklenmektedir.

İlgili Kaynaklar:

– Sosyal Güvenlik Kurumu resmi web sitesi: www.sgk.gov.tr

– Sosyal Güvenlik Kurumu Sigortalı İşlem Portalı: www.sigortaligiris.sgk.gov.tr

arak %7,5 Prim İndiriminden Yararlanabilir!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.