EkonomiGenelTürkiye

Kiracı evi devredebilir mi?

Kiracılık konusunda yeni sorunlar çıkmaya başlıyor

Kiracının evi alt kiraya vermesi, kiracılık konusunda ortaya çıkan yeni bir sorundur. Bu sorunun iki farklı boyutu bulunmaktadır. İlk olarak, ev sahibinden bir ev kiralayan kiracı, aynı evi daha yüksek bir fiyata bir başkasına kiralamak suretiyle kar elde eder. Bu tamamen kötü niyetli bir durumdur ve ev sahibinin zarar etmesine yol açar. İkinci boyut ise artan kira fiyatları nedeniyle bir ev arkadaşı alarak evin bir bölümünü başka birine kiralamaktır. Bu ise daha masum bir gerekçeyle gerçekleşir. Peki, ev sahibi bu durumda ne yapabilir?

EV SAHİBİ, ALT KİRALAMA DURUMUNDA NE YAPMALIDIR?

Kiracılar, evin tamamını veya bir bölümünü başkasına kiralamak hakkına sahip değillerdir. Yani, bir kiracı evi başkasına kiraya vererek alt kiralama yapamaz. Bunun yapılması durumunda, ev sahibinin geniş yetkileri doğar. Öncelikle ev sahibi, aktif olarak evde oturan kiracının alt kiracısını hemen evden çıkarabilir. Ardından, ev sahibi kira sözleşmesi yapılan kiracıyla olan sözleşmeyi iptal edebilir. Kiracılık ilişkisi, her iki yönden de hemen sona erer.

EV SAHİBİNİN ONAYI ŞARTTIR!

Alt kiralama yapılacaksa, kiracının kesinlikle ev sahibini bilgilendirmesi ve ev sahibinden yazılı onay alması gerekmektedir. Bir kiracı, ev arkadaşı alacaksa, ev sahibinin iznine ihtiyaç vardır. Bu izin alınmadığı takdirde, kira sözleşmesinin kötüye kullanımı ortaya çıkar ve yasalara göre tamamen mağdur olan ev sahibi korunmaktadır. Bir kiracı, kiraladığı evden maddi çıkar sağlayamaz.

TEK KOŞUL VAR!

Alt kiralama yapmanın bir yolu bulunmaktadır. Eğer kira sözleşmesi yapılırken alt kiralama yapılabilir madde eklenir ve ev sahibi de bunu kabul ederse, alt kiralama yapmakta bir sakınca yoktur. Bu durumda, kiracı ev sahibine haber vermeden bile evi başkasına kiralayabilir ve bu tamamen yasal olur.

Kiracı evi devredebilir mi?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.