EkonomiGenelTürkiye

“İlber Ortaylı’dan eğitimde tehlike alarmı: Dışa bağımlılık hızla artıyor”

Türkiye’de son zamanlarda gençlerin yurtdışına iş fırsatları sebebiyle göç etmeleri konusunda Prof. Dr. İlber Ortaylı çeşitli uyarılarda bulunmaktadır.

İlber Ortaylı’nın eğitim üzerine paylaştığı yazıda şu ifadeler yer almaktadır:

“Türkiye’de genç beyinlerin yurtdışına iterilme süreci başladı. İnsanlar artık çocuklarının ilkokulda dahi iyi eğitim alamadığına inanıyor. Sorunları düzeltmek için beklemek yerine bir an önce önlemler alınmalıdır. Bu ulusal bir meseledir ve siyasi parti, iktidar veya muhalefetle ilgili değildir. Çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceği ve sağlığı söz konusudur.

Gelin hep birlikte İstanbul Alman Lisesi mezunlarının ülkeler bazında üniversite tercihlerine göz atalım. Yukarıda 2012, aşağıda ise 2022 tercihleri bulunmaktadır. 2012 yılında öğrencilerin yüzde 80’i Türk üniversitelerini tercih etmiştir. Öncelik yine İstanbul’da olmuştur. Örneğin ODTÜ’ye sadece 2 öğrenci gitmiştir. Fakat 2022’de Alman Lisesi mezunlarının çoğunlukla Almanca eğitim veren üniversitelere gitmeleri dikkat çekmektedir. Burada psikolojik kaçmalar kadar yanlış yönlendirme de rol oynamaktadır. 1960’larda İstanbul gençliğini cazibesi olan Ankara’nın artık istenmeyen bir taşra konumuna dönüşmesi büyük bir kayıptır. Çünkü Ankara hala ODTÜ, Bilkent, Hacettepe ve Ankara Üniversitesi gibi seçkin eğitim kurumlarına sahiptir.

Türkiye’de seçkin okullardan mezun olan gençlerin, gerekli mekanizmaları gözden geçirmeden, test etmeden ve ciddi bir takip yapmadan yurtdışına yönlendirildiği görülmektedir.

Türkiye’de genç beyinlerin yurtdışına iterilme sürecinin başlaması açık bir şekilde görülmektedir. Son 10 yılın bu hareketiyle, ülkemizin mekanizmasının başa çıkması mümkün değildir.
Demokratik bir rejimde yaşıyoruz ve kimse istediği ülkeye gitme hakkına sahiptir ancak başka faktörlerin de bu seçimde rol oynadığı açıktır. İnsanlar artık çocuklarının ilkokuldan itibaren iyi bir eğitim alamadıklarını düşünmektedir. Bunda bazen haklıdırlar da. İş eğitim kurumlarına ve yükseköğretime doğru kaymaktadır. YÖK’ün vakıf prensiplerine uymayan bazı özel üniversiteleri ve aynı şekilde devlet üniversitelerini ciddi bir şekilde denetlemesi gerekmektedir. Eğer bu sorun çözülmezse, kurumlarımızın faydalı olması mümkün değildir. Eğitim kalitesinin yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.