Ev Sahibinin Davası İçin Masrafları Kim Öder?
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar sıklıkla mahkemelere taşınmaktadır ve bu durumda dosyalar birikmektedir. Bu sorunu önlemek amacıyla Adalet Bakanlığı, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki davalarda arabuluculuk şartı getirmiştir. Taraflar arabuluculuk aşamasını geçtikten sonra mahkemede dava açabilirler. Peki, ev sahibinin açtığı davadaki masraflar kimin sorumluluğundadır? Kiracı, ev sahibinin dava açtığı nedenle masrafları ödemek zorunda kalabilir mi?
Dava Masraflarını Kim Öder?
Türkiye’de uygulanan hukuk sistemi gereği bir kişi dava açmak için başlangıçta karşılaştığı masrafları ödemek zorundadır. Bu durumda, ev sahibi kiracıya karşı dava açacaksa, mahkeme masraflarını ödeyerek süreci başlatır. Davanın sonucuna bağlı olarak, masrafları kimin üstleneceği belirlenir. Eğer kusur tamamen kiracıya aitse, o zaman tüm mahkeme masraflarını kiracı karşılamak zorundadır.
Kusurun Paylaşılması Durumunda Masraflar Nasıl Belirlenir?
Mahkemelerde bazen kusur her iki tarafın da paylaşılabilir. Bu durumda, mahkemede masrafların kim tarafından ödeneceği farklı bir kurala tabidir. Tarafların haklılık oranları göz önüne alınarak, mahkeme masrafları paylaştırılır. Örneğin, kiracı %40 oranında haklı bulunurken, ev sahibi %60 oranında haklı bulunursa, masraflar haksızlık oranına göre paylaştırılır. Bu durumda, mahkeme masraflarının %40’ı ev sahibi tarafından, %60’ı ise kiracı tarafından ödenir.
Ev sahibi tarafından kiracıya karşı açılan davalarda sadece mahkeme masraflarının ödenmesi yeterli değildir. Bir de avukat masrafları vardır. Haksız olan taraf, karşı tarafın avukat ücretini de ödemekle yükümlüdür.
Ayrıca, mahkemelerin kötüye kullanılmasını önlemek için başka bir kural uygulanır. Kötü niyetli olarak dava açan ve gereksiz yere hem ilgili kişiyi hem de mahkemeyi meşgul edenlere cezai yaptırım uygulanmaktadır.