EkonomiGenelTürkiye

Zam Müjdesi: Emekli, Memur ve İşçilere 150 Bin Lira Faizsiz Nakit Destek ve Artan Maaşlar

**Meclis’te Yeni Dönem Başlıyor**: Yasama çalışmaları başlıyor

Meclis’in yeni yasama dönemi, 1 Ekim’de başlamıştır. Meclis gündeminde, yeni anayasa ve ekonomi gibi birçok önemli konu yer alacaktır.

**Çalışma Hayatını İlgilendiren Yeni Düzenlemeler**: İşte Ayrıntılar

Meclis’in ele alacağı konular içerisinde özellikle çalışma hayatını ilgilendiren başlıklar da yer almaktadır. Esnaftan işçilere, gençlerden kadınlara ve emeklilere kadar birçok kişiyi yakından ilgilendiren düzenlemeler, Meclis’e taşınacaktır. Bu düzenlemeler gelir artışı sağlayacak, emeklilik sürecini kolaylaştıracak ve yeni destek olanaklarının kapısını açacaktır.

**Aile ve Gençlik Bankası Kuruluyor**: Detaylar

Meclis’te ilk olarak görüşülecek düzenlemelerden biri, Aile ve Gençlik Bankası’nın kurulması olacaktır. Bu banka, petrol, doğalgaz ve maden varlıklarından elde edilecek fonlarla birçok sosyal ödeme programını finanse edecektir. Bankanın kurulmasının ardından evlilik kredisi ve ev kadınlarının sosyal güvencesi gibi konular için de çalışmalara başlanacaktır.

**Evlenenlere Faizsiz Kredi Destekleri**: İşte Detaylar

Ailelere ve gençlere yönelik destek programları kapsamında hayata geçirilecek olan bankanın ana gelir kaynağı, Karadeniz’de keşfedilen doğal gaz, petrol ve madenlerden elde edilen devlet gelirlerinin bir kısmı olacaktır. Bankanın yasal altyapısının hazırlanması ve kurulmasının ardından, evlenen gençlere faizsiz kredi desteği sağlanacaktır. Geri ödemesiz 24 aylık bir dönemde ve 48 aylık bir vadeyle verilecek olan bu kredi, öncelikle deprem bölgesinde başlatılacak ve daha sonra genişletilecektir. Kredi miktarı zaman içerisinde artırılabilecektir. Evlenenler bu krediye başvurduktan sonra 2 yıl boyunca geri ödeme yapmayacaktır.

**Ev Kadınlarına Emeklilik İmkanı**: Yeni Düzenleme Geliyor

Ev kadınlarının sosyal güvenceye kavuşması ve emekliliklerinin desteklenmesi için bir adım daha atılacaktır. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin 3’te 1’i devlet tarafından karşılanacaktır. Bu desteğin de Aile ve Gençlik Bankası aracılığıyla sağlanması planlanmaktadır. İsteğe bağlı sigorta primi, her ay brüt asgari ücretin en az %32’si oranında olacak ve bu ödemenin %33’ü devlet tarafından karşılanacaktır. Ev kadınları aylık 2.861 lira 68 kuruş prim ödemesi yaparak emeklilik hakkı elde edebilecektir.

**Annelere Yıpranma Payı Desteği**: Yeni Düzenleme Talepler Arasında

AK Parti’nin seçim beyannamesinde yer alan düzenleme, emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesini hedeflemektedir. Bu düzenleme, ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir modeli içermektedir. Emeklilik yaşında çocuk sayısına göre indirim yapılmasının yanı sıra prim ödenmesi de mümkün olabilecektir.

**Milyonlarca Esnafa 5 Yıl Kazanç**: Detaylar

1 milyon Bağ-Kur’lu esnafın prim gün şartını 9.000’den 7.200’e indirmeyi hedefleyen düzenleme, önümüzdeki dönemde Meclis’e taşınacak düzenlemeler arasında yer almaktadır. Özellikle küçük esnaf, bu düzenleme sayesinde 1.800 gün kazanacaktır. Düzenlemeden faydalanabilecek küçük esnaf, “10 ve altı kişi çalıştıran” olarak belirlenecektir. Düzenlemenin tarih kriteri ise henüz netlik kazanmamıştır. Eğer düzenleme tüm süreleri kapsayacak şekilde uygulanırsa, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan erkek esnaf ve bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnaf için prim gün şartı 9.000’den 7.200’e düşecektir. Bu durumda, erken emekli olma hakkını kazanan esnaflar 7.200 günü tamamladıktan sonra emekli olabileceklerdir. 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihine bağlı olarak belirlenen yaşları tamamlamaları gerekecektir. (Başlangıçta kadınlarda 58, erkeklerde 60, sonrasında 65’e kadar yaşlar)

**Taşeron İşçilere Kadro Talepleri**: Beklenti Artıyor

Daha önce kadroya geçen 1 milyon taşeron işçinin yanı sıra teknik nedenlerle kadro imkanı bulunmayan 100 bin taşeron işçi, bu dönemde kadro imkanı talep etmektedir. Bu işçilerle ilgili çalışmalar da devam etmektedir. Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nde (KİT) çalışan taşeronlar ve şoförler, bu yasaların çıkmasını beklemektedir.

**Memurlara 3600 Ek Gösterge**: Düzenleme Yolda

Birinci derecedeki tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesini hedefleyen düzenleme, çalışmalar tamamlandığında Meclis’e taşınacaktır. Memur, şef, tekniker, veri hazırlama kontrol işletmeni ve diğer birinci derece kamu görevlileri, bu düzenlemeyle birlikte 3600 ek gösterge hakkından yararlanabilecektir. Bu düzenleme, memurların emekli ikramiyelerini ve aylıklarını artıracaktır.

**Emeklilere Özel İyileştirme Çalışmaları**: Detaylar Yolda

Meclis’e sevk edilecek olan düzenlemelerden biri de emeklilere yönelik olacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan iyileştirme çalışmaları, yıl sonuna kadar Meclis’e taşınacaktır. Özellikle düşük maaş alan emeklilerin gözetildiği iyileştirmeler planlanmaktadır. Bu iyileştirmelerde emeklilerin kök aylıklarına seyyanen artış veya oransal zam uygulamaları değerlendirilebilmektedir. Ayrıca, en düşük emekli aylık ödemelerinin de yükseltilmesi söz konusu olabilecektir.

Zam Müjdesi: Emekli, Memur ve İşçilere 150 Bin Lira Faizsiz Nakit Destek ve Artan Maaşlar

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.