Emekli Maaşları Nasıl Hesaplanır ve Zam Yapılır?
Emekli Maaşı ve Zam Süreci
Emekli maaşları, milyonlarca emeklinin maaş zamları enflasyona göre belirlenmektedir. Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında yapılan maaş artışları, 6 aylık enflasyon oranlarına bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile dul ve yetim maaşı alanlar için artış oranı, 6 aylık enflasyon oranı kadar olmaktadır. Memur emeklileri için ise toplu sözleşme artışı ile birlikte bir önceki zam oranının üzerinde oluşan enflasyon da maaşlara eklenmektedir.
Refah Payı ve Enflasyon Artışları
Emekli maaşlarına ek olarak refah payı ve taban maaş uygulamaları da yapılmaktadır. Bu uygulamalar ile maaşlar yukarıya çekilmekte ve seyyanen artışlar yapılmaktadır. Ocak ayında yapılan refah payı eklemesiyle maaşlar %30 artırılmıştır. Temmuz ayında ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerine %5,23, memur emeklilerine ise %7,45 refah payı eklenerek %25 zam yapılmıştır. Ancak, asıl belirleyici olan enflasyon rakamlarıdır.
İlk 6 Aylık Enflasyon Oranı Açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Temmuz enflasyon rakamları ve Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini, zam oranlarına ilişkin ipuçları vermektedir. Temmuz ayı enflasyon oranı %9,49 olarak gerçekleşmiştir. Geriye kalan 5 aylık enflasyon verisi ile emeklilerin zam oranları belirlenecektir. Merkez Bankası’nın %58 olan yıl sonu enflasyon tahmini dikkate alındığında, ikinci yarıdaki enflasyon oranı SSK ve Bağ