EkonomiGenelTürkiye

Devletten 1.132 TL para iadesi için hemen e-Devlet’ten başvurun!

Para İadesi Alabilecekler! Kimler, Nasıl Başvuracak?

Cumhuriyet tarihinin en büyük yapılandırması olan son yapılandırma kanunu kapsamında, pandemi döneminde kurallara uymayan vatandaşlara idari para cezaları verildi. Maske takmama veya sokağa çıkma yasağını ihlal etme gibi cezaların ödenmeyen kısmı yapılandırmada silindi, ancak ödeme yapılan cezalara para iadesi yapılmayacağı belirtildi.

Ödeme yapan vatandaşlar, bu duruma itiraz ederek Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi, vatandaşların bu konuda haklı olduğunu ve para iadesi yapılmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, paraların iade edilmesi gerektiği kararını verdi. Buna göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, para iadesi yapılması için uygulanacak ilkeleri açıkladı.

Başvurmayanlar Para İadesi Alamayacak!

Pandemi döneminde cezalarını ödeyen vatandaşlar, yasal faiziyle birlikte ödemelerini geri alabilmek için başvuru yapmaları gerekiyor. Başvurular şahsen, posta yoluyla veya e-devlet üzerinden yapılabilecek. Başvuru yapmayan vatandaşlara ise herhangi bir şekilde para iadesi yapılmayacak.

Karar Tutanağı Şart!

Ödenen cezaların iadesi için, idari yaptırıma ilişkin karar tutanağı gereklidir. Vatandaşlar, kendilerine tebliğ edilen karar tutanağını dilekçelerine eklemelidir. Karar tutanağı bulunamazsa, kamu kurumları arasında yazışma yapılacak ve tutanak araştırılacaktır. Tutanağın bulunmasıyla birlikte ödeme gerçekleştirilebilecektir.

Borcu Olanların Borçlarından Düşülecek

Vatandaşların kamuya başka borçları olabilir. Bu durumda, para iadesi mahsup edilecektir. Yani, para iadesi alacak vatandaşın kamuya başka bir borcu varsa, ödeme yapılmayacak ancak borcun iade edilecek olan tutar kadar meblağ düşürülecektir. Borcu olmayan vatandaşlar ise işlemler tamamlandıktan sonra para iadesini nakit olarak alabilecektir. Para iadesi talep eden vatandaşların, 31 Aralık 2024 tarihine kadar başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu tarihten sonra başvurular kabul edilmeyecektir.

Devletten 1.132 TL para iadesi için hemen e-Devlet'ten başvurun!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.