EkonomiGenelTürkiye

Yabancı Bankaların Türkiye Raporlarında Panik! Faiz ve Enflasyon Tahminleri Değişiyor

**TÜİK Açıkladı: Ağustos 2023 Enflasyonu!**

**Yüksek Enflasyon Etkisiyle Yabancı Bankalar Harekete Geçti**

**HSBC’den Yeni Tahminler!**

**JPMorgan’dan Enflasyon ve Faiz Tahminlerinde Değişiklik**

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün Ağustos 2023 döneminin enflasyon rakamlarını açıkladı. Ağustos ayında aylık enflasyon yüzde 9,09 olarak ilan edilirken, yıllık enflasyon ise yüzde 58,94 seviyesine ulaştı. Bu durum, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisine yönelik bir tepki yarattı. Başkan Hafize Gaye Erkan, enflasyon beklentilerini 2023 yıl sonu için yüzde 58 seviyesinde açıklamıştı. Yıla ait 4 aylık enflasyon verisi eksik olsa da, bu beklentiye şimdiden ulaşılmış oldu.

Enflasyon rakamlarının yüksek olmasıyla birlikte, yabancı bankalar büyük bir telaşa kapıldı. Daha önce Türkiye ekonomisi için tahminlerde bulunan ve yatırımcılarına bu tahminlere göre yönlendiren bankalar, bugün acil bir şekilde yeni tahminlerini açıkladılar. HSBC ve JPMorgan tarafından yayınlanan Türkiye ekonomisi raporunda, tüm tahminlerin değiştiği görülüyor.

HSBC, Temmuz ve Ağustos aylarında yüzde 18 civarında artan enflasyondan dolayı yeni tahminlerini açıkladı. Bankanın ekonomisti Melis Metiner, hazırladığı raporda yeni tahminleri duyurdu. Bugün açıklanan enflasyonun sürpriz bir şekilde yukarı yönlü hareket ettiğini belirten HSBC raporunda, şu ifadelere yer verildi: “Enflasyonun beklenmedik bir şekilde güçlü bir yükselişe geçmesi nedeniyle, 2023 yıl sonu enflasyon tahminimizi yaklaşık yüzde 70’e çıkartıyoruz. Daha önce yüzde 62,4 olan yıl sonu enflasyon tahminimiz ise yüzde 68’e revize edilmiştir.”

Açıklanan veriler, aynı zamanda 21 Eylül’de gerçekleştirilecek olan Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısında alışılmışın üzerinde bir faiz artışına neden olabilir. HSBC’nin tahminine göre, politika faizinin bu ay yüzde 27,50’ye yükseleceği tahmini de yüzde 30 olarak değiştirilmiştir.

ABD’li yatırım bankası JPMorgan da tahminlerinde değişikliğe gitmiştir. Banka, Türkiye’de enflasyonun Mayıs 2024’te yüzde 73 oranıyla zirve yapacağını ve ardından düşüşe geçeceğini tahmin ettiğini duyurdu. JPMorgan’ın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 62 olarak açıklanmış, ancak bugün bu rakam yüzde 65’e yükseltilmiştir.

JPMorgan analistlerine göre, daha önce açıklanan yıl sonu politika faizi tahmini olan yüzde 35 için ciddi bir risk oluşmuştur. Analistler, bu oranın aşılması ihtimaline dikkat çekerek, 2024 yılı için politika faizi tahminlerini yüzde 40’tan yüzde 45’e yükseltmişlerdir.

Yabancı Bankaların Türkiye Raporlarında Panik! Faiz ve Enflasyon Tahminleri Değişiyor

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.