EkonomiGenelTürkiye

EYT’yi kaçırmanız durumunda üzülebilirsiniz! Artık 1999 sonrası sigortalı olanlara da Mini EYT ile 50 yaş altı emeklilik imkanı sunuluyor.

Milyonlarca insan için EYT düzenlemesi erken emeklilik fırsatı sunmuştu. SSK ve Bağ-Kur’luların yanı sıra kamu çalışanları da EYT başvurusu yaparak erken emeklilik hakkını elde etti. Ancak EYT’yi kaçıran vatandaşlar dezavantajlı duruma düşmüştü. Neyse ki yeni bir EYT paketiyle umutlar tazelenecek. Yeni paketle birlikte milyonlarca kişiye erken emeklilik imkanı sağlanacak. SSK ve Bağ-Kur’lular için bu düzenleme, 50 yaş altı emeklilik olanağını beraberinde getirecek. Ayrıca, bağ-kurlular için prim affı da gündemde. Emeklilik sistemini kökten değiştirecek olan yeni düzenlemenin detayları haberimizde yer alıyor.

Son dakika haberi olarak yeni bir emeklilik düzenlemesi müjdesi geldi. Artık 10-15 yıl sigortalılık süresi olan kişiler erken emeklilik hakkını elde edecek ve hemen emekli maaşı almaya başlayabilecek. Mart ayında kabul edilen EYT yasasını 1999 sonrası sigortalı olanlar ve prim eksikliği olan Bağ-Kur’lular kaçırmıştı. Ancak, EYT’yi kaçıranlar için Mini EYT paketi TBMM’de kabul edildi. 1999 sonrası sigorta girişi olanlar, prim eksikliği bulunanlar ve staj ve çıraklık mağdurları bu yasayla sevinçlerine engel olamayacaklar. Çünkü yeni bir erken emeklilik düzenlemesi hayata geçirildi. Bu düzenleme sayesinde milyonlarca kişi 50 yaş altında emekli olma hakkına sahip olacak. Yeni EYT paketiyle ilgili tüm detaylar haberimizde mevcut.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN 10 YIL PRİM ÖDEMESİ GERÇEKLEŞECEK

Erken emeklilik düşüyle yanıp tutuşan milyonlarca vatandaş için hükümetten kısmi emeklilik imkanı müjdesi geldi. 10 yıl prim ödemesi olanlar başvuru yaparak erken emekli olmanın ayrıcalığına erişebilecekler. Bu kısmi emeklilik düzenlemesi, 8 Eylül 1999 öncesi sigortalıları kapsamaktadır ve SSK’lı olma şartı aranmaktadır. Ayrıca, bu düzenlemede 3600 prim günü ve kadınlar için 50, erkekler için 55 yaş şartları bulunmaktadır. Bu üç şartı yerine getirenler başvuruda bulunarak hemen emekli maaşı almaya başlayabilecekler.

YENİ EYT PAKETİYLE ERKEN EMEKLİLİK HAYALİ GERÇEK OLUYOR

EYT’yi kıl payı kaçıranlara da müjdeli haberler var. 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olanlar, prim eksikliği bulunanlar, ev hanımları ve staj ve çıraklık mağdurları için hükümet harekete geçti. Yeni bir emeklilik sistemine ilişkin çalışmalar başlatılmış olup, 1 Eylül itibariyle bu konunun TBMM gündemine taşınması beklenmektedir. Yani milyonlarca kişi için yepyeni bir emeklilik düzenlemesi daha yolda. Söz konusu yeni düzenlemeyle beraber ilk etapta 1 milyon kişinin emeklilik başvurusu yapması tahmin ediliyor.

BAĞ-KUR PRİM AFFI YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Emeklilik sisteminde yapılacak olan yeni düzenleme öncelikle Bağ-Kur’luları ilgilendirmektedir. Çünkü BAĞ-KUR ve SGK arasında prim dengelemesi yapılacak. EYT düzenlemesinde 9.000 gün olan BAĞ-KUR prim gün sayısı, yeni düzenlemeyle birlikte 7200 güne düşürülecektir. Böylece 1800 gün prim indirimi uygulanmış olacak. Bu indirim sonrasında, EYT düzenlemesinde yer alamayan Bağ-Kur’lular emeklilik haklarına başvurarak taleplerini gerçekleştirebilecekler.

Yeni emeklilik düzenlemesinde Bağ-Kur’lular için bir madde daha bulunuyor. Bu maddeye göre, Bağ-Kur’lulara prim affı uygulanacak. Yani Bağ-Kur’lular primlerini yeniden canlandırma ve faizsiz bir şekilde ödeme imkanı elde edecekler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.