EkonomiGenelTürkiye

Kavurucu Sıcaklar Yaklaşıyor: Termometreler 45’i Aşacak

Yaz mevsiminin en sıcak ve havasız günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına denk gelmektedir. Bu dönem, çöl sıcakları, cehennem sıcakları ve Afrika sıcakları gibi çeşitli isimlerle anılmaktadır.

Çarşamba gününden itibaren sıcaklıkların, güney ve batı bölgelerinde etkisini göstermesi beklenmektedir.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, temmuz ayında Türkiye’nin Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgalarının etkisiyle bunaltıcı havalar yaşadığını belirtmektedir. Yaptığı açıklamada, “Yazın en sıcak günlerini yaşamaya devam edeceğiz. Eyyam-ı bahur sıcakları Arap Yarımadası’ndan ülkemize gelecek. Çarşamba gününden itibaren 1 hafta boyunca eyyam-ı bahur sıcaklarının etkisi altında olacağız. Özellikle ülkemizin güney ve batısında sıcaklıklar yoğun olacak. Avrupa orta vadeli hava tahmin merkezi model sonuçlarına göre, ülkemizin güney ve batı kesimlerinde sıcaklıklar 35 ile 40 derece üzerinde seyredecek” şeklinde konuşmaktadır.

Marmara’da 35 ile 40, Ege’de 35 ile 43, Akdeniz Bölgesi’nde 35 ile 42, Doğu ve Güneydoğu’da 35 ile 45, İç Anadolu’da 37 ile Karadeniz’de ise 30 derece üzerinde sıcaklar beklenmektedir. Bu durumda tekrar aşırı sıcaklara maruz kalacağız ve bağıl nemle birlikte hissedilen sıcaklık daha da artacaktır. Özellikle İstanbullular nemden bunalacaklardır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.