EkonomiGenelTürkiye

SGK açıkladı: Emekliler artık çift maaş alacak!

Türkiye’de emeklilik sisteminin ana kurumu olarak hizmet veren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çift maaş konusundaki sorulara yanıt vererek önemli açıklamalarda bulundu. SGK’nın bu açıklamalarıyla birlikte, şu anda çift maaş hakkının bulunmasına rağmen başvuruda bulunulmadığı için birçok kişiye ikinci bir emekli maaşı alma imkanı doğdu.

SGK’nın çift maaş imkanından kadınların belirli koşullarda faydalanabileceği açıklandı. Buna göre, bir kadın hem ölen eşinden hem de ölen anne veya babasından maaş alabiliyor. Bu maaşlar birbirini etkilemiyor ve çift maaş alındığı için bir maaşın kesilmesi söz konusu olmuyor. Her iki maaş da bu vatandaşlara her ay düzenli olarak ödeniyor.

SGK, anne ve babadan veya ölen eşten maaş alabilmek için evli olmama şartının aradığını duyurdu. Kız çocukları, anne ve babalarından maaş alma hakkına sahiptir. Ancak evlendiklerinde bu maaşlar kesilmektedir. Maaşı kesilen bir kadın, eğer boşanırsa anne veya babasından aldığı maaşın yeniden bağlanmasını talep edebilir. Ölen eşten alınan maaşın devam etmesi için ise yeniden evlenilmemesi gerekmektedir. Yeniden evlenme durumunda, ölen eşin yeni nüfusuna dahil edileceği için maaş hakkı kaybedilmektedir.

SGK’nın çift maaş hakkına sahip olan ve henüz bu haktan faydalanmayan vatandaşların başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvuru yapılmadığı takdirde SGK, ikinci maaşı bağlamayacaktır. Başvuru yapıldığında, ilgili SGK birimi gerekli işlemleri yaparak maaş ödemelerine başlamaktadır. Bu şekilde bazı kadınlar iki maaşın tadını çıkarmaktadır.

Çift maaş uygulamasında ödenen miktarlar belirli bir standartta bulunmamaktadır. Eşten ayrı oranlarda ve anne-babadan ayrı oranlarda maaş bağlanmaktadır. Ölen eşten bağlanan aylık miktarı, çocuğun var olup olmadığına bağlı olarak %50 veya %75 arasında değişmektedir. Anne ve babadan bağlanan aylık miktarı ise %25’tir. Emekli bayram ikramiyeleri de bu oranlara göre ödenmektedir. Nihai hesaplamalar SGK tarafından yapılmakta ve ödemeler gerçekleştirilmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.