EkonomiGenelTürkiye

Son KKM kararı: Merkez Bankası’nın dolar kurunu etkileyecek mi?

**Merkez Bankası Kararları: KKM Hesapları ve Dolar Kuru**

**KKM Dolar Kurunu Dizginlemişti!**

Aralık 2021’de, Merkez Bankası tarafından alınan kararlar doğrultusunda KKM hesaplarıyla dolar kurundaki yükseliş engellenmeye çalışılmıştı. KKM sistemi, dolardan kazanç sağlamadan dolar elde etmeyi mümkün kılan bir yapıya sahipti ve bu sayede dolarizasyon ülke genelinde büyük ölçüde engellenmişti. Ancak, zaman içinde KKM hesapları Hazine’ye büyük zararlar yaşattı. Bu nedenle bir süre önce KKM yükü Hazine yerine Merkez Bankası’na devredildi. Şimdi ise Merkez Bankası, KKM hesaplarını kademeli olarak sona erdirmek için harekete geçti.

**Piyasalar Ne Tepki Verecek?**

Merkez Bankası’nın KKM kararının piyasalar üzerinde nasıl bir etki yaratacağı şu anda en merak edilen konulardan biri haline geldi. Borsa İstanbul’da sert bir düşüş yaşanması, kararın önceden bazı kesimlere sızmasıyla açıklanmaktadır. Bu da beklentilerin pek de olumlu olmadığını göstermektedir. Borsa İstanbul’da bir süre boyunca yükseliş trendi beklenmemektedir.

Altın piyasası da KKM hesaplarının dönüşümünden etkilenecektir. KKM hesaplarından çekilecek mevduat sahipleri, mevcut faizlerle TL mevduat hesaplarına yatırmak istemeyeceklerdir. Bu nedenle, bir kısmı altın yatırımlarına yönelecektir. Uzmanlara göre, talep nedeniyle gram altın fiyatlarında artış yaşanabilir.

Bankalar, KKM dönüşümlerini gerçekleştirebilmek ve ek zorunlu karşılık göstermemek için TL mevduatları toplama yarışına girecektir. TL mevduat toplamak isteyen bankaların mevduat faizlerini artırmaları beklenmektedir. Mevduat faizlerinin enflasyona yaklaşması yüksek bir ihtimaldir.

**Dolar Kuru Ne Olacak?**

Merkez Bankası’nın KKM kararının dolar kuru üzerinde nasıl bir etkisi olacağı en çok merak edilen konulardan biridir. KKM hesaplarının dönüşümüyle birlikte dolarizasyonun artma olasılığı yüksektir. KKM hesaplarından çekilen paraların bir kısmı yeniden dolar talebine dönüşebilir. Bu talep artışıyla birlikte dolar talebi artacaktır. Piyasada yaşanan dolar kıtlığı da göz önüne alındığında, talep artışıyla dolar kuru yükselebilir. Eylül ve Ekim aylarında dolar kurunda yükselişe neden olabilecek bu kararın ekonomistlerce dile getirildiği bilinmektedir.

Kaynak: https://www.example.com/bir-haber-yayinlandi

Son KKM kararı: Merkez Bankası'nın dolar kurunu etkileyecek mi?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.