EkonomiGenelTürkiye

SGK’dan şaşırtan karar: 108.000 TL nakit ödeme müjdesi!

SGK Toplu Para Ödemesi: Vatandaşların Bilmesi Gerekenler

SGK üzerinde en çok araştırma yapılan kamu kurumlarının başında geliyor. Milyonlarca vatandaşa hizmet veren bir kurum olan SGK, emeklilik sisteminin çatı kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor. Tüm emekli maaşları SGK’nın onayından geçerken vatandaşlara sadece maaş ödemesi de yapılmıyor. SGK mevzuatında vatandaşlara yönelik bazı özel uygulamalar da bulunuyor. Bu özel uygulamalar kapsamında vatandaşlar SGK’dan toplu para alabiliyorlar.

SGK Toplu Para Ödemesi Nedir?

SGK’nın toplu para ödemesi kapsamında iki ayrı uygulaması bulunuyor. Bunların ilki çalışma hayatı boyunca adına SGK’ya prim ödemesi yapılan vatandaşlara yapılan toplu ödeme oluyor. Bu ödeme türünde ilgili vatandaşın emekli olma ihtimalinin kalmaması gerekiyor. Bu gerçekleşmişse ve ödediği primlerle emekli olamıyorsa bu ödenen primlerin işçi payı olan kısmı toplu olarak vatandaşa ödeniyor.

Çeyiz Parası Nasıl Alınır?

SGK tarafından yapılan ikinci toplu ödeme ise genellikle çeyiz parası olarak bilinmektedir. Bu da anne veya babasından kendilerine ölüm aylığı bağlanan kız çocuklarına yapılan toplu ödemedir. Bu kapsamda evlenme kararı verip bunu uygulayan kız çocukları SGK’ya bir dilekçe vererek toplu ödeme alıp düğün masraflarını karşılayabiliyorlar.

Çeyiz Parasını Kimler Alabilir?

SGK’nın çeyiz parasını alabilmek için bazı koşullar gerekmektedir. Öncelikle bu imkandan sadece kız çocukları yararlanabiliyorlar. Yaşları kaç olursa olsun anne veya babasından kendilerine ölüm aylığı bağlatabilen kız çocukları çeyiz parası da alabiliyorlar. Dolayısıyla bu ödemeyi almak için de anne veya baba üzerinden SGK’dan maaş alıyor olma şartı da aranıyor.

Çeyiz Parası Ne Kadar Ödenir?

SGK çeyiz parası ile alakalı miktar araştırması yapılsa da bunun standart bir miktarı yoktur. SGK kişiye özel hesaplama yaparak çeyiz parası ödemesi yapıyor. Bu kapsamda ilgili kız çocuğu SGK’dan ne kadar ölüm aylığı alıyorsa 24 aylık toplu ödeme hesaplanıp kendisine tek seferde ve nakit olarak ödeniyor. Örneğin 4.500 TL maaşı olan bir kız çocuğu evlilik nedeniyle çeyiz parası başvurusu yaptığında 24 aylık hesaplama yapılıp kendisine 108.000 TL toplu para veriliyor.

Öte yandan evlenen kız çocuğu olası bir boşanma durumunda çeyiz parası aldıktan itibaren 24 ay boyunca bir daha ölüm aylığı maaşı başvurusu yapamıyor. Ancak bu parayı aldıktan sonra aradan 24 ay geçmişse o zaman ölüm aylığı SGK tarafından yeniden ilgili kişiye bağlanıyor.

SGK'dan şaşırtan karar: 108.000 TL nakit ödeme müjdesi!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.