EkonomiGenelTürkiye

Yeni kredi yönergeleri bankalara iletildi: Bakan Şimşek duyurdu

**Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KOBİ’lere Kredi Garanti Limitlerinde Artış Yapacak**

Mayısta Resmi Gazete’de yayımlanan bir yönetmelikle KOBİ tanımında değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle birlikte Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KOBİ’lere sağlanan kredi garanti sistemi kapsamında kullanılabilecek azami kredi garanti limitlerinin artırılacağını duyurdu.

KOBİ tanımında yapılan değişikliklerle ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Şimşek, işletmelerin KOBİ olarak kabul edilebilmesi için gerekli olan yıllık net satış hasılatları veya mali bilanço tutarlarının yeniden belirlendiğini belirtti. Bu tutarlar, mikro işletmeler için 5 milyon liradan 10 milyon liraya, küçük işletmeler için 50 milyon liradan 100 milyon liraya, orta büyüklükteki işletmeler için ise 250 milyon liradan 500 milyon liraya çıkarıldı.

Bu kapsamda, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak Kredi Garanti Kurumlarına sağlanan hazine desteğine ilişkin kararda değişiklik yapılması planlanıyor. Bakan Şimşek, bu değişiklikle karardaki hükümlerin ve yönetmelikte yer alan hükümlerin uyumlu hale getirilmesinin amaçlandığını ifade etti.

KOBİ’lerin ülke ekonomisindeki önemine de dikkat çeken Şimşek, KOBİ’lerin devlet desteklerinden daha fazla yararlanmalarının önünü açmak için limitlerin artırılmasının gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, benzer bir düzenlemeyi kredi garanti kurumlarına sağlanan garanti desteği için yapacaklarını da belirtti.

**Daha Fazla KOBİ’ye Kredi Kolaylığı**

Bakan Şimşek, KOBİ’lerin her alanda desteklenebileceği bir yapı oluşturduklarını söyledi. Kredi garanti sistemi kapsamında KOBİ başına kullanılabilecek azami kredi garanti limitlerinin artırılacağını belirten Şimşek, firmaların finansmana erişim imkanlarının yükselteceklerini ifade etti. Mevcut uygulamada bir KOBİ, en fazla 100 milyon liraya kadar kredi garanti kullanabiliyordu. Şimşek, bu limitin 150 milyon liraya çıkarılacağını ve büyük firmalar için ise 350 milyon liradan 500 milyon liraya çıkacağını belirtti.

Şimşek, söz konusu kararla, KOBİ ve KOBİ dışı büyük firmaların daha yüksek miktarda kredi garanti imkanından yararlanabileceğini de vurguladı. Ek olarak, yeni yönetmelikle KOBİ tanımına dahil olan işletmelere, KOBİ dışı işletmeler için belirlenen kredi garanti limitlerinden 31 Aralık 2023 tarihine kadar yararlanabilme imkanı sağlanacağını aktardı. Bakan Şimşek, bundan sonra da KOBİ’ler ve diğer işletmelere yönelik finansman kanallarının daha etkili kullanılması için gerekli adımların atılacağını vurguladı.

Yeni kredi yönergeleri bankalara iletildi: Bakan Şimşek duyurdu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.