EkonomiGenelTürkiye

İstanbul Ticaret Odası tarafından açıklanan enflasyon verileri TÜİK’in Ağustos enflasyonunu nasıl etkileyecek?

**İSTANBUL ENFLASYONU AĞUSTOS AYINDA YÜKSELDİ!**

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından yayınlanan verilere göre, İstanbul’da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İTO İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi Ağustos ayında Temmuz ayına göre yüzde 8.80 oranında artış gösterdi. Ayrıca, İstanbul’daki yıllık enflasyon yüzde 74,17 seviyesine yükseldi. Bu sonuçlarla birlikte, yıllık enflasyon son 6 ayın en yüksek seviyesine ulaşmış oldu.

**YILLIK ENFLASYON RAKAMLARI**

İstanbul enflasyonunda yıllık olarak yüzde 74,17 artış yaşanırken, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi’nde yıllık artışın yüzde 66,18 olduğu bildirildi.

**BİRİM BİRİM İSTANBUL ENFLASYONU**

Ağustos 2023’te İstanbul’da perakende fiyatlarda bir önceki aya göre şu artışlar yaşandı: ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 32,29, gıda harcamalarında yüzde 9,77, ev eşyası harcamalarında yüzde 8,94, diğer harcamalar grubunda yüzde 7,53, konut harcamalarında yüzde 6,50, kültür eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 4,11, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 1,87 ve giyim harcamalarında yüzde 0,33 artış gözlendi.

**ENFLASYON BEKLENTİ ANKETİ SONUCU AÇIKLANDI**

Bloomberg tarafından yapılan enflasyon beklenti anketinin sonuçlarına göre, aylık enflasyonun yüzde 7, yıllık enflasyonun ise yüzde 55,9 olarak açıklanması bekleniyor. Ankete katılanlar yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 62 olarak belirttiler, bu da Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 58’in üzerinde bir değerdir.

**TÜİK’İN AÇIKLAYACAĞI ENFLASYON ORANI**

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıklayacağı enflasyon rakamlarına yönelik ciddi bir güvensizlik bulunuyor. Özellikle Temmuz ayı öncesinde enflasyon rakamlarının düşük gösterilmesi, güvensizliği artıran bir etken oldu. Ancak yeni ekonomi yönetimi, yatırımcıların güvenini kazanmak için doğru enflasyon rakamlarının açıklanmasının önemli olduğunun farkında. Bu nedenle Temmuz ayındaki enflasyon rakamları müdahale görmemişti. TÜİK’in Ağustos ayı enflasyonunu yüzde 6-8 aralığında açıklaması bekleniyor.

İstanbul Ticaret Odası tarafından açıklanan enflasyon verileri TÜİK'in Ağustos enflasyonunu nasıl etkileyecek?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.