EkonomiGenelTürkiye

ABD Enflasyon Verileri Küresel Piyasalarda Dikkatleri Üzerine Çekiyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü Dış Ticaret Açığını Değerlendirdi

Petrol açığıyla karşılaşma endişesi, petrol fiyatlarını son 10 ayın en yüksek seviyesine çıkardı. ABD’deki yatırımcılar ise bugün açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri öncesi temkinli bir tavır sergiliyorlar.

ABD’de açıklanacak enflasyon verileri, Fed’in yıl sonuna kadar atacağı adımlar konusunda sinyaller verebilir. Eylül toplantısında politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılan Fed’in, kasım toplantısında nasıl bir yol izleyeceği konusunda ise belirsizlik devam ediyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, yıl sonuna kadar Fed’in faiz indirme olasılığının tamamen ortadan kalktığına dikkat çeken analistler, enflasyon verisi sonrası fiyatlamalarda değişikliklerin görülebileceğini bildiriyorlar.

Enerji sektöründeki arz endişelerinin, bugünkü enflasyon verilerine de etki etmiş olabileceğini belirten analistler, aylık TÜFE’de yüzde 0,6 artış beklendiğini ifade ediyorlar. Bir önceki ay TÜFE aylık bazda yüzde 0,2 artış göstermişti.

Analistler, enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi halinde Fed’in yıl sonuna kadar bir faiz artırımına daha gidebileceğini vurguluyorlar.

Rusya ve Suudi Arabistan’ın petrol üretimi ve ihracatındaki kısıtlamaları yıl sonuna kadar uzattığını açıklamasının ardından Brent petrolün varil fiyatı yükselişe geçti. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) açıkladığı aylık raporda petrol açığının oluşabileceği beklentisi de fiyatları yukarı yönlü destekledi.

Bugün yaklaşık yüzde 0,2 artışla 91,8 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, Kasım 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu gelişmelerin ardından dolar endeksi önceki günkü seviyesine göre yüzde 0,1 artışla 104,7’de bulunuyor.

Pozitif bir başlangıçla başlayan teknoloji hisseleri, dün yaşanan kar satışları nedeniyle ABD borsalarında negatif bir seyir izledi. Oracle’ın finansal sonuçları beklenenden düşük gelmesi sonucu hisseleri yüzde 13’ten fazla değer kaybetti. Apple’ın yeni ürün tanıtımları da hisselerinin yüzde 2’den daha az düşmesine neden oldu.

Dün New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,05, S&P 500 endeksi yüzde 0,56 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,04 değer kaybetti. ABD’de endeks vadeli kontratlar da negatif bir seyirle yeni güne başladı.

Avrupa borsalarında da satıcılı bir seyir izleniyor. Yatırımcılar, bölge genelinde açıklanan yoğun veri gündemine odaklanıyor.

Avrupa’da enflasyon ve resesyon endişelerinin en güçlü hissedildiği bölgede, veriler karışık sinyaller vermeye devam ederken, bugün bölge genelinde açıklanacak sanayi üretimi ve İngiltere büyüme verileri takip edildi.

Almanya’da ZEW beklenti endeksi beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Avro Bölgesi’nde ise ZEW beklenti endeksi tahminlerin altında kaldı. Analistler, para piyasalarında Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yarınki toplantısından faiz artırma ihtimalinin yüzde 54’e çıktığını bildiriyorlar.

ABD borsalarındaki negatif seyir, Asya piyasalarına da Güney Kore hariç taşındı. Bölge genelinde ABD enflasyon verisi öncesi yatırımcılar temkinli davranıyorlar.

Çinli gayrimenkul şirketi Country Garden, alacaklıların geri ödemelerini 3 yıl uzatmayı kabul ettiğini duyurdu. Böylece bir alacaklı daha şirketin ödeme süresini uzatmayı kabul etti.

Güney Kore’de işsizlik oranı ağustosta yüzde 2 seviyesine inerek Haziran 1999’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Japonya’da ise yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentilere paralel olarak ağustosta yüzde 3,2 artış gösterdi.

Kapanışa yakın, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Hong Kong’ta Hang Seng endeksi yüzde 0,2 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,9 değer kaybetti. Güney Kore’de ise Kospi endeksi yüzde 0,1 artış kaydetti.

Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dalgalı bir seyir izleyerek yüzde 0,16 değer kazancıyla günü 8.159,90 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise yatay bir seyir izledi ve günü 26,8860’dan kapattı. Bugün bankalararası piyasanın açılışında ise 26,9174 seviyesinden işlem görüyor.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından yayımlanan verilere göre, 11 Eylül itibarıyla bakiyeli yatırımcı sayısı 10 milyon 62 bin 28’e yükseldi. Pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı ise 7 milyon 140 bin 215’e ulaşarak

ABD Enflasyon Verileri Küresel Piyasalarda Dikkatleri Üzerine Çekiyor

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.