EkonomiGenelTürkiye

Yeni Emeklilik Planı: 4500 Gün Toplayanlar Emekli Olacak!

Emeklilikte İkiliğin Sonu Gelmeye Hazırlanıyor!

Emeklilik konusu Türkiye’de oldukça karmaşık bir hale gelmiştir. SGK’ya yönelik yapılan sürekli düzenlemeler nedeniyle emeklilikte birlik sağlanamamaktadır. Aynı işi yapan işçilerin bile emeklilik şartları farklı olabilmekte, bu da çalışma barışını bozarak iş motivasyonunu olumsuz etkilemektedir. Ancak bu soruna bir çözüm bulmak için son bir adım atılacağı bildirilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emeklilik düzenlemesi üzerinde uzun süredir çalışmakta ve bu çalışmanın detayları halka yansımaktadır.

Emeklilikte İkiliğe Son Verilecek!

Emeklilik sisteminde yapılacak son bir düzenleme ile ikiliğe son verilecektir. Böylece SSK’lılar ile Bağkur’lu olanlar farklı emeklilik şartlarına sahip olmayacaklardır. Primler için gereken miktar herkes için aynı olacak, tek bir istisna dışında. Bu sayede emeklilik hesaplamaları daha kolay bir şekilde yapılabilir hale gelecektir.

Bağkur’a Prim İndirimi Yapılacak!

Kısa bir süre önce dile getirilen bir konu olan Bağkur için prim indirimi yapılacaktır. Çalışma Bakanlığı yetkilileri tarafından hazırlanan yeni tasarıya göre, Bağkur sigortalıları, 9000 prim günü yerine 7200 prim günü ile emekli olabileceklerdir. Bu şekilde, bu kişilere 5 yıllık bir avantaj sağlanacaktır. Ayrıca, Bağkur sigortalılarının emeklilik yaşındaki herhangi bir düzenleme olmayacaktır.

İstisna Uygulaması!

Bağkur’lu olmak, bir işletme sahibi olmak anlamına da gelmektedir. Büyük işletmelerin sahibi olan kişiler ile küçük esnaf arasında ayrım yapılacaktır. Bu şekilde adaletsizlik sona erecektir. Bir fabrikaya sahip olan ve binlerce kişi çalıştıran bir kişinin emeklilik şartı ile küçük esnafın emeklilik şartları aynı olmayacak. Bu ayrım, çalıştırılan kişi sayısına göre belirlenecektir. Eğer bir Bağkur’lu kişi 10’dan fazla çalışana sahipse, emeklilik prim şartı 9000 gün olacak. Bu şartları sağlayanlar ise 7200 günle emekli olabileceklerdir.

Kısmi Emeklilikte Değişiklikler Geliyor

Kısmi emeklilik için değişiklikler planlanmaktadır. Şu anda uygulanmakta olan sistemde, SSK’lılar 4500 günle, Bağkur’lu olanlar ise 5400 günle kısmi emekli olabilmektedir. Yapılacak olan düzenleme ile her iki sigorta kolundaki kişiler de 4500 günle kısmi emekli olabileceklerdir. Ayrıca, kısmi emeklilik isteyen kişilerin 58 yaşında olması (kadınlar için) ve 60 yaşında olması (erkekler için) gerekmektedir. Yaş ve prim şartlarını tamamlayanlar, kısmi emeklilik başvurusunda bulunarak emekli maaşlarına bağlanabileceklerdir.

Yeni Emeklilik Planı: 4500 Gün Toplayanlar Emekli Olacak!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.