**Emeklilere Zam ve İkramiye: Ekim Ayındaki Açılışla Beraber Gündemde**
**Emekli Maaşı Düzenlemesi için Adımlar Atılıyor**
Emekli maaşı düzenlemesi, toplu sözleşme zammı belirlenirken gündemin merkezine yerleşti. Sabah Gazetesi’nden Faruk Erdem’in haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bizzat bütçe çalışmalarını yönetiyor. Teknik çalışmalara ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan nezaret ediyor.
**Emekliye Zam ve İkramiye: Yeni Gelişmeler**
Milyonlarca emekli için ara zam konuşulurken, bir ikramiye ödenmesi de gündeme geldi. Her Ramazan ve Kurban Bayramı’nda iki kez ikramiye alan 17 milyon emeklinin, Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla üçüncü bir ikramiye alması da düşünülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı uzmanları bu konuda hazırlık yapıyor.
**İyileştirme Haricinde Ödeme: Cumhuriyet Bayramı İkramiyesi**
Emeklilere verilecek bir kerelik Cumhuriyet Bayramı ikramiyesi düşünülüyor. Bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, uzmanlar 5 bin lira rakamında uzlaşı sağlandığını belirtiyor. Detaylı açıklama ise çalışmaların tamamlanmasının ardından ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi bekleniyor.
**Ara Zam İçin Formüller Masaya Yatırıldı**
**SSK ve Bağ-Kur Emeklilerine Enflasyon Oranında Zam**
Önümüzdeki Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin, bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam alması bekleniyor. Memur emeklileri ise toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkıyla zam alacaklar. Ekim ayında Meclis’in açılmasıyla birlikte, ara zam konusu gündeme gelmesi de bekleniyor.
**Emekliye Seyyanen Zam Mümkün**
Gündeme gelen formüllerden biri, seyyanen artış. Özellikle 7.500 TL’nin altında maaş alan emeklilere belirlenecek bir miktar ile seyyanen artış yapılması düşünülüyor. Uzun bir süre önce yapılan seyyanen artış, memurlara 8.077 lira olarak yansıtılmıştı. Ancak ne kadar olacağı ve hangi maaşlara ne zaman yansıtılacağı çalışmaların tamamlanmasının ardından belli olacak.
**Enflasyon Üzerine Artış da Gündemde**
Bu formülde ise enflasyonun üzerinde bir oransal artış yapılması düşünülüyor. Ocak ayında maaşlara yansıtılacak zam oranı iyileştirmeyle birlikte yükseltilebilir. Oransal artış kararı alınırsa, belirlenen tarihte belirlenen yüzdelik oranda artış yapılabilir. Ocak ayının beklendiği halde zam yapmak için bir zorunluluk olmayacak.
**Taban Maaşın Yeniden Belirlenmesi**
Taban maaşın yeniden belirlenmesi de bir başka formül. Nisan ayında yapılan gibi bir ara formülle taban maaş yükseltilebilir. Bu durumda düşük maaş alanlar için yeni bir seyyanen artış gündeme gelebilir. Emeklilere ilişkin iyileştirme yasal düzenleme ile hayata geçirilebilecek.
**Ekim Ayında Meclis Gündemine Taşınacak**
Emeklilerin gelirini artıracak düzenleme, Meclis’in Ekim ayındaki açılışıyla beraber en erken o tarihte gündeme gelecek.
**Emekli Memur Zam Talepleri**
Temmuz ayında en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılmasının ardından tüm kamu çalışanlarına 8 bin lira seyyanen artış yapılmıştı. Memur emeklileri ise yüzde 25 zam almışlardı. Toplu sözleşme görüşmelerinde memur emeklilerinin de bu seyyanen artışa dahil edilmesi talepler arasında yer almıştı.