EkonomiGenelTürkiye

EYT mağdurlarına SGK tarafından para iadesi müjdesi ve alma yöntemi!

EYT’yi Kaçıranlara Müjde! Emekli Olamayanlar için SGK Prim İadesi – Türkiye’de emeklilik şartları 1999 yılında değiştirildi ve yaş şartı, aranan koşullara ek olarak getirildi.

EYT’yi Kaçıranlar için SGK Prim İadesi Nasıl Yapılır?

Prim iadesi için belli şartları yerine getirerek ödediğiniz primleri geri alabilirsiniz. Ancak unutulmaması gereken bir nokta, faizsiz bir şekilde, ödediğiniz günün miktarını alabileceğinizdir. Yani örneğin yıllar önce 100 lira ödediğiniz primi bugün yine 100 lira olarak geri alabilirsiniz.

EYT (Erken Emeklilik) Koşulları Nelerdir?

SSK’lı (4/A’lı) kadın çalışanlar, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe başlamışlarsa, 7000 prim gün sayısını doldurduklarında 58 yaşında emekli olabilirler. Ancak, bu kişinin yaşı 58 ve üzeri olmalı ve aynı zamanda prim gün sayısı 2500-3000 gün ya da daha az ise emekli olamazlar ve dolayısıyla emekli maaşı alamazlar. Bu durumda olan kişiler SGK’ya başvurarak, ödedikleri primleri geri alabilirler.

EYT Prim İadesi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

EYT prim iadesi alabilmeniz için bir işyerinde sigortalı olarak çalışmamanız ve kendi iş yerinizin de olmaması gerekmektedir.

Eş ve Çocuklarına Prim İadesi

Sigortalının vefatı durumunda, eşi ve çocukları da SGK’dan prim iadesi alabilirler. İşçi statüsünde ya da kendi adına Bağ-Kur olarak çalışan bir kişi, emeklilik hakkını elde edemesse, eşine ve çocuklarına dul ve yetim aylığı bağlanamayacağından, eş ve çocukları SGK’ya başvurup, toplu ödeme alabilirler.

SGK’ya Başvuru ve Toplu Ödeme İsteği

Prim iadesi almak için SGK’ya başvurmanız ve toptan ödeme talep etmeniz gerekmektedir. SSK’lılar, kendi adlarına yatırılan yani işçi payı olarak ödedikleri primleri geri alabilirler.

Fazla Prim Ödeyenlere Prim İadesi

Bir diğer prim iadesi koşulu ise SGK’ya fazla prim ödenmesidir. Birden fazla işyerinde çalışanlar veya yüksek maaş alan kişilere bu haktan yararlanma imkanı tanınmıştır. Maaşı yüksek olan veya birden fazla işyerinde çalışanların ödediği primlerin üst sınırı asgari ücretin 7.5 katıdır. Eğer ödedikleri primler bu sınırı aşıyorsa, sigortalılar SGK’ya başvurarak, fazladan ödedikleri primleri geri alabilirler. Bu durumda, sınırı aşan kısım da sigortalı hissesi olarak çalışana iade edilir.

EYT mağdurlarına SGK tarafından para iadesi müjdesi ve alma yöntemi!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.