ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, YARGI REFORMU STRATEJİ VE İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI’NI AÇIKLADI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da düzenlenen ‘Yargı Reformu Strateji ve İnsan Hakları Eylem Planı’ toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, Türkiye’nin İsrail-Filistin çatışmalarında sivilleri koruma amacı taşıyan Cenevre Sözleşmesi’nin ihlal edildiğini belirterek, kalıcı istikrar ve barış için çalışmaların devam edeceğini söyledi. Adalet Bakanı, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı’nın adaletin sağlanması, vatandaşların en adil ve etkin şekilde yargı hizmetinden yararlanması, temel insan haklarının kullanılması amacıyla devletin kurumlarına görevler yüklediğini vurguladı.
‘İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI’NIN UYGULAMASI BAŞARILI İLERLİYOR’
Tunç, İnsan Hakları Eylem Planı’nın Türkiye’nin insan hakları alanındaki yol haritasını belirlediğini ifade ederek, planın uygulama döneminde önemli mesafeler kaydedildiğini ve beklentilerin büyük bir kısmının başarıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Bugüne kadar plan kapsamında yer alan 393 faaliyetten 260’ının uygulamaya konulduğunu ve bu faaliyetlerin gerçekleşme oranının yüzde 66 olduğunu ifade eden Tunç, vatandaşların yargı hizmetlerinde hem adil, hem de hızlı bir şekilde hizmet almak istediğini söyledi.
‘HUKUK EĞİTİMİNE ÖNEM VERİYORUZ’
Adalet Bakanı, hukuk eğitiminin kalitesini artırmak için yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Hukuk mesleklerine giriş sınavının önemli olduğunu vurgulayan Tunç, 2024 yılından itibaren avukatlık stajı başvurusu için bu sınavı geçmek gerektiğini söyledi. Ayrıca hakim ve savcı yardımcısı olmak için hukuk mesleklerine giriş sınavını geçmek gerektiğini belirten Tunç, hukuk fakültelerinin kontenjanlarının azaltılmasının ve giriş puanlarının yükseltilmesinin hukuk eğitiminin kalitesini artıracağını dile getirdi. Ayrıca akademisyenlerin yetişmesi ve mevcut hukuk fakültelerinin kalitesinin artırılması gerektiğini vurgulayan Tunç, hukuk öğrencilerinin iyi bir eğitim almaları için çaba gösterdiklerini sözlerine ekledi.
‘HUKUK SİSTEMİNİN İYİ İŞLEMESİ ÖNEMLİ’
Adalet Bakanı Tunç, soruşturmaların eksiksiz bir şekilde yürütülmesi, yargılamaların makul süreler içinde sonuçlandırılması ve kararların gerekçeli olarak verilmesinin önem taşıdığını ifade etti. Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı’nın hazırlanması sürecinde ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alındığını belirten Tunç, Yükseköğretim Kurumu, Türkiye Noterler Birliği, Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Kamu Başdenetçiliği ve Türkiye Adalet Akademisi’nin de yazılı görüşlerinin talep edildiğini söyledi.
‘YENİ ANAYASA ÜLKEMİZİ GÜÇLENDİRECEK’
Adalet Bakanı, Türkiye’nin hukuk devletini daha güçlendirmek, hukukun üstünlüğünü sağlamak ve temel hak ve özgürlükleri güçlendirmek için emin adımlarla ilerlediğini belirtti. Yeni bir sivil anayasa yapmanın Türkiye’nin en önemli hedefleri arasında olduğunu söyleyen Tunç, herkesin kendini özgür hissettiği, katkıda bulunduğu demokratik bir ortamda yeni anayasa yapmanın çok önemli olduğunu ifade etti. Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı ile temel hak ve hürriyetlerin güçleneceği, yargı mensuplarının daha kaliteli hizmet sunacağı bir ortamın hazırlanacağını vurguladı.
‘MÜFETTİŞLER SORUŞTURMAYI YÜRÜTECEK’
Program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tunç, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yolsuzluk ihbarı üzerine soruşturma başlatıldığını açıkladı. Hakimler ve Savcılar Teftiş Kurulu’nun 3 müfettiş görevlendirdiğini sö