EkonomiGenelTürkiye

Merkez Bankası’ndan KKM kararıyla mevduat faizleri patlayacak!

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat Hesapları için Yeni Adımlar Atıyor!

Merkez Bankası’nın KKM’ler İçin Getirdiği Yeni Düzenlemeler

Merkez Bankası, “Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” yayınlayarak bankalara KKM hesaplarından dönüşler için yeni hedefler belirlemiştir. Bu hedeflerin tutturulamaması durumunda ise bankalar menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacaklardır.

Değişiklikler ise şu şekildedir:

1) 29/12/2023 (dâhil) hesaplama tarihine kadar uygulanmak üzere 14/7/2023 tarihli ve 7456 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi çerçevesinde Merkez Bankası tarafından sağlanan kur koruma desteği hesaplarından, ilgili hesaplama döneminde vadesi gelenler, vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına geçiş oranının yüzde 50.00’ıdır.

2) 29/9/2023 (dâhil) hesaplama tarihine kadar uygulanmak üzere Merkez Bankası tarafından yayımlanan Tebliğler kapsamında kur/fiyat koruma desteği sağlanan gerçek kişilere ait hesaplardan, ilgili hesaplama döneminde vadesi gelenler, vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına geçiş oranının yüzde 10.00’ın altında kalması durumunda, eksik kalan tutar kadar menkul kıymet bloke olarak tesis edilecektir.

Merkez Bankası’nın bu kararıyla birlikte bankalar, KKM hesaplarından dönüşüm için belirlenen oranları tutturmak zorunda kalacaklardır. Hedefler tutturulamazsa, bankalar aradaki farkı kapatmak için menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacaklardır. Bu durum, bankaların zarar etmesine neden olacak ve ekstra önlemler almalarını gerektirecektir.

Mevduat Faizleri Yükselişe Geçecek!

Merkez Bankası’nın KKM hesapları için getirdiği menkul kıymet tesisi kararıyla birlikte bankalar, hedefleri tutturabilmek için Türk lirası mevduat faizlerini yükseltmek zorunda kalacaklardır. Bankalar, müşterileri yüksek faiz oranlarıyla ikna ederek KKM dönüşüm hedeflerini tutturma yolunda ilerleme sağlayabileceklerdir.

Merkez Bankası'ndan KKM kararıyla mevduat faizleri patlayacak!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.