EkonomiGenelTürkiye

Emekli maaşınıza 2.500 TL artış geliyor!

Emekli Maaşları Nasıl Yükselir?

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA İŞ İŞTEN GEÇMİŞ OLUYOR

Emekli maaşlarının yükseltilmesi isteniyorsa, tüm işlemlerin emekli olmadan önce yapılması gerekmektedir. Emekli olduktan sonra ne yapılırsa yapılsın, emekli maaşını yükseltmenin bir yolu bulunmamaktadır. SGK mevzuatına göre, emeklinin maaşı hesaplanarak bağlanmışsa, o dosya kapanıp bir daha bu dosyaya güncelleme yapılamamaktadır.

PRİM ÖDEMELERİNE DİKKAT!

Emekli olduktan sonra düşük bir maaş almamak için dikkat edilmesi gereken en önemli konu, prim ödemeleridir. Çalışanlar, asgari ücretten gösterilerek primlerini de asgari ücretten ödediklerinde düşük bir emekli maaşı almalarına neden olmaktadır. Eğer çalışan, asgari ücretten fazla maaş alıyorsa, fazlalık tutar elden ödenmektedir. Bu durumda işveren maliyet tasarrufu yapmış olmasına rağmen, çalışan düşük bir emekli maaşına mahkum olmaktadır. Prim ödemeleri ne kadar yüksek tutulursa, emekli maaşı da o kadar yüksek olmaktadır.

ÇİFT PRİME DİKKAT!

Bazı çalışanlar, aynı anda iki işverenin yanında çalışabilmektedir. Bu durumda, çalışan sadece bir işverenin yanında sigortalı gözükmektedir. Ancak iki işveren de çalışanı sigortalı gösterirse, emekli maaşına prim tutarı açısından katkı sağlamaktadır. Prim gün sayısı artmasa da, prime esas kazanç yükseldiği için emekli maaşı olumlu yönde etkilenmektedir.

EMEKLİ OLUNACAK ZAMAN İYİ BELİRLENMELİ!

Emekli maaşlarının hesaplanmasında, emekli olunan zamanın büyük bir önemi bulunmaktadır. Yüksek enflasyonun olduğu yıllarda emekli olmak avantaj sağlayabilmektedir. Ancak bu hesaplama yapılırken, o yıl emeklilerin almış oldukları maaş zamlarının da dikkate alınması gerekmektedir. Bu hesaplamanın doğru bir şekilde yapılması ve doğru zamanda emeklilik başvurusu yapılması, emekli maaşının daha yüksek olmasını sağlayacaktır.

EMEKLİ DİLEKÇESİ VERİRKEN DİKKAT!

Emeklilik dilekçesi verirken dikkat edilmesi gereken bir detay bulunmaktadır. Bu dilekçede, emekli olacak kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler eksiksiz bir şekilde belirtilmelidir. Bu detay, emekli maaşını yükseltici etki yapmaktadır. Bakmakla yükümlü olunan kişi sayısı ne kadar fazla ise, emekli maaşı da o kadar yüksek olmaktadır.

Emekli maaşınıza 2.500 TL artış geliyor!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.