EkonomiGenelTürkiye

Asgari ücret zammı: Maaşlar yılbaşında artacak!

Türkiye’de Asgari Ücret Zammı: Hedefler ve Tahminler

Çalışma Bakanı İşareti Verdi!

Türkiye’de asgari ücret zammı ile ilgili hesaplamalar başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, son açıklamasıyla milyonlarca asgari ücretlinin heyecanlanmasına sebep oldu. Sosyal güvenlik uzmanları ise asgari ücret zammı hakkında tahmini hesaplamalar yapmaktadır.

Asgari Ücret Zammı Ne Kadar Olacak?

Asgari ücret zammına ilişkin değerlendirmede bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Metin Şahin, asgari ücret zammının hesaplanmasında çeşitli parametrelerin dikkate alındığını söylemektedir. Sadece enflasyonla belirlenen bir zammın konuşulmadığını belirten Şahin, anket çalışmaları, işveren teklifleri, işçi önerileri, geçim endeksi ve işveren rekabetinin bir arada değerlendirilerek bir rakam üzerinde anlaşma sağlandığını ifade etmektedir.

Asgari ücret zammı hesaplamalarında dikkat edilmesi gereken bir detay bulunmaktadır. Yapılan açıklamalara göre, 2024 yılında asgari ücret bir kez zamlanacak ve son iki yılda olduğu gibi ara zam yapılmayacak. Bu da yapılan zammın düşük tutulmayacağı garantisini ortaya koymaktadır. Yeterli bir zam yapılmazsa, yıl içinde ikinci bir zam gündeme gelebilir ki bu da ekonomi yönetiminin planlarının tehlikeye girmesi anlamına gelir.

Tahminler ve Hedefler

Yıllık enflasyonun yüzde 70 seviyelerinde olacağı tahmin edilmektedir. Bu, asgari ücretin yüzde 70 oranında artacağı anlamına gelmemektedir. Temmuz ayında asgari ücrete yapılan yüzde 34 oranındaki zamın da değerlendirileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, yüzde 35-40 aralığında bir rakam ortaya çıkmaktadır. Bir yıl boyunca başka bir zam yapılacak düşünülmediğinde asgari ücret zammının yüzde 45 seviyesinde olacağı tahmin edilmektedir. Bu durumda net asgari ücret, Ocak 2024’ten itibaren yıl sonuna kadar 11.402 TL’den 16.532 TL’ye yükselecektir.

Asgari ücret zammı: Maaşlar yılbaşında artacak!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.