EkonomiGenelTürkiye

“Benzin Zamı: Seçimden Beri Yüzde 81 Artış”

Türkiye’de Benzin ve Motorin Fiyatlarının Hesaplanması

Benzin ve motorin fiyatları Türkiye’de hesaplanırken, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) payı eklenerek KDV hariç rafineri satış fiyatı belirlenir. Günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek hesaplanan ton fiyatı üzerinden pompa fiyatı belirlenir.

ÖTV Tutarı Yükseldi

16 Temmuz’da kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 TL’den 7,52 TL’ye yükseltildi.

16 Temmuz Pazar günü itibarıyla İstanbul Avrupa Yakası’nda benzin fiyatları 34,01 TL’ye çıktı. 25 Temmuz’da ise 2 TL’lik bir zam daha yapıldı.

25 Temmuz’da benzinin litresi 36,01 TL’ye çıktı. Resmi olarak bir zam açıklanmamış olsa da, geçen iki hafta içinde fiyat 12 kuruş yükselerek 36,13 TL’ye ulaştı. Hem petrol fiyatlarındaki artış hem de Türkiye’nin referans aldığı benzin piyasasındaki artış, litre başına 1,30 ila 1,55 TL arasında bir zam olasılığını artırıyor.

Bu zam yapıldığında bir litre benzin 37,43 TL’ye satılacak. 55 litrelik bir depo için ödenecek miktar ise 2.058 TL olacak. Şehir içi yakıt tüketimi 100 kilometrede 8 litre olan bir araç, bu mesafede 300 TL harcamış olacak.

Seçimden Bu Yana Zam Oranı Yüzde 81’i Geçecek

Seçimlerden sonra en büyük zamlardan biri akaryakıta geldi. Akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artırıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt ürünlerindeki ÖTV’nin iki nedenle artırıldığını bildirdi. Birincisi, depremin yol açtığı ek maliyetler. İkincisi ise ÖTV tutarının enflasyon karşısında azalması.

29 Mayıs’ta litre fiyatı 20,57 TL olan benzin, 26 Temmuz’da 36,06 TL’ye yükseldi. Salı günü beklenen zamla birlikte seçimden bu yana artış oranı yüzde 82’ye çıkacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.