EkonomiGenelTürkiye

Konut fiyatlarının düşeceği tarih açıklandı! Ev hayali kuranlara müjde!

Konut Fiyatlarındaki Yükseliş Türkiye’de Ev Sahipliğini Zorlaştırıyor

Konut fiyatlarındaki sürekli yükseliş, birçok kişi için ev sahibi olma hayalini zorlaştırdı. Özellikle son 2 yılda konut fiyatları normalin çok üzerinde artış gösterdi. Bu durum, ev satın alma planı yapanların planlarını ertelemelerine neden oldu. Konut fiyatlarının daha da düşmeyeceği düşünülse de, bazı uzmanlar fiyatlarda bir düşüş beklemektedir.

Konut Satışları Düşüşte

Konut fiyatlarının yüksek olması, konut satış rakamlarının da düşmesine yol açtı. Eylül ayında konut satışları bir önceki aya göre %16 oranında azaldı. Eylül ayının ikinci haftasından itibaren ise konut fiyatlarında bir gerileme gözlemlenmeye başlandı. Hem sıfır hem de ikinci el konutlarda fiyatlarında bir gevşeme olduğu fark ediliyor. Ancak bu, genel bir konut fiyatı düşüşüne dönüşmemiştir.

Taleplerde Azalma Yaşanıyor

İkinci el konut satışları geçmiş dönemlerde önemli seviyelerdeydi. Ancak fiyatların yükselmesi ve kredi musluklarının kapanmasıyla birlikte ikinci el konut satışları da azaldı. Talepteki azalmaya bağlı olarak fiyatlarda güncelleme yapıldı. Bazı ikinci el konutların fiyatları, ilan sitelerinde kısa bir süre içinde 100.000 TL ile 250.000 TL arasında düştü.

Gayrimenkul Geliştirme Yöneticisi Fatih Sarı, konut piyasasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Gerçekten konut fiyatlarında beklediğimiz bir gerileme var. Bu gerileme bölgeden bölgeye değişiyor. %15-20 arasında düşüşler yaşanabiliyor. 3 milyon TL’lik bir konutun fiyatının 2 milyon 750 bin TL’ye düştüğüne tanık oluyoruz. Borsadaki yükseliş ve mevduat faizlerinin artması, gayrimenkul yatırımcılarının bu alanlara ilgi göstermesine yol açtı.”

Konut Fiyatları Düşmeye Devam Edecek mi?

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Bedrettin Altıntaş, konut fiyatlarıyla ilgili olarak önemli gelişmeler yaşandığını belirtmektedir. Piyasanın artık oldukça belirsiz olduğunu ifade eden Altıntaş, insanların bugünkü piyasa koşullarını uygun bulmadığı için ev satın alma konusunda tereddüt ettiklerini söylüyor. Talepler artmadığı için özellikle ikinci el konut pazarında bir satış baskısı oluşmaktadır. Konutlarını satmak isteyen yatırımcılar, daha cazip yatırım seçeneklerini değerlendirmek için evlerini elden çıkarmak istemektedir. Ancak fiyatların yüksek olması, bu durumu engellemektedir. Ev satın almayı düşünenler, özellikle ikinci el konutlar için kış aylarını beklemelidir. Yabancı yatırımcıların pazardan çekilmesiyle birlikte ikinci el konut fiyatlarının düşeceğini öngörmektedir. Kış aylarını bekleyenler, %25 daha uygun fiyatlarla ikinci el konut sahibi olabilirler.

Konut fiyatlarının düşeceği tarih açıklandı! Ev hayali kuranlara müjde!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.