EkonomiGenelTürkiye

ÖTV’siz Avrupa’dan İthal 2.el Araç: İlk Defa Araba Alacaklara Yeni Fırsat

ÖTV’siz araç satışıyla ilk defa araba alacaklara destek!

Pandemi döneminde otomotiv sektörü yaşadığı dalgalanmadan en çok etkilenenler arasında oldu.

Özellikle pandeminin ilk aylarında araç fiyatlarının hızla düşmesi, insanların hastalık bulaşma endişesiyle kendi araçlarını satın alma eğiliminde olmaları ve fabrikaların uzun süre kapalı kalması, arz talep dengesizliğine yol açtı. Buna ek olarak, sıfır araç stoklarının azalmasıyla bekleme süreleri 6 aya kadar uzadı.

Devlet müdahale ediyor, yurtdışından ikinci el araç ithalatı gündemde mi?

Tüm dünyada araç fiyatlarının hızla yükselişi yaşanırken, Türkiye araç fiyatlarının en yüksek artışının yaşandığı ülkelerden biri oldu. Döviz kurlarındaki yükseliş ve stokçuluk faaliyetlerinin de etkisiyle fiyatlar kontrol dışına çıktı. Ticaret Bakanlığı, stokçulara karşı önlemler alırken hükümet de çeşitli tedbir paketlerini devreye soktu.

İkinci el araç ithalatı da süreçte tartışılan konulardan biri oldu. Türkiye’nin döviz sıkıntısı nedeniyle ithalat kararlarına ilişkin tartışmalar yaşandı. Hükümetin stok sorununu çözmek için 2. el araç ithalatında yaş sınırı ve 5 yıl satmama şartı gibi kısıtlamalar getirileceği bakanlar kurulu toplantısında ele alınacağı iddia edildi.

İlk defa araba alacaklara devlet desteği: ÖTV’siz araç kampanyası yapılacak mı?

Bir diğer senaryoda ise ilk defa araba alacak olanlara ÖTV indirimi veya ÖTV’siz araç satışı yapılması gündemde. Ancak ekonomistler, şu anda ÖTV gelirlerinin yüksek olması nedeniyle bu düzenlemenin zorlu bir ihtimal olduğunu belirtiyor. Hükümetin sadece sıfır araç alacak olan esnafa yönelik ÖTV’siz araç satışı gibi sınırlı bir kampanya başlatabileceği düşünülüyor. İkinci el araç ithalatında ise yaş sınırlaması ve 5 yıl satmama sözü gibi önlemler alınabileceği ifade ediliyor.

ÖTV'siz Avrupa'dan İthal 2.el Araç: İlk Defa Araba Alacaklara Yeni Fırsat

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.