EkonomiGenelTürkiye

Emekliye Ek Zam ve Esnafa Erken Emeklilik Detayları Duyuruldu: Hükümet Düğmeye Bastı

Meclis Gündemine Ekonomiye İlişkin Düzenlemeler Bekleniyor

Emekli Maaşı Zammı Müjdesi Önümüzdeki Yıl Verilebilir mi?

Emekli Aylıklarında Kademeli Artış Bekleniyor

Emekliler ve çalışanlar için yapılacak düzenlemeler, yeni yasama yılına girilirken Meclis gündemine taşınacak. Emeklilerin ve çalışanların taleplerine yönelik çalışmalar devam ederken, düzenlemelerin son şekli alındıktan sonra parti gruplarının ve milletvekillerinin gündemine gelmesi bekleniyor. Ekonomi yönetimi ise bütçe ve kalkınma planı hazırlıklarını tamamlayacak. Bakanlık ve kurum bütçeleri Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek nihai karar aşamasına gelecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Meclis’ten ayrılırken gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtlarken, “Yılbaşından önce emekli maaşı zammı müjdesi olur mu?” sorusuna “İnşallah” dedi. Bu açıklama üzerine emekli maaşlarına zam yapılıp yapılmayacağı konusundaki merak Ankara’ya çevrildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 6 milyon emeklinin maaşlarına refah payı eklenmesi için çalışmalarını tamamlayacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylık maaşları kademeli olarak artırılacak. Daha düşük maaş alan emeklilere daha yüksek oranda zam yapılacak. Emekli aylıkları ise 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin ve üzeri olarak kademeli bir şekilde belirlenecek.

Yaklaşık 1 milyon küçük esnaf ve çiftçinin prim yükü düşürülecek. Bu konuda yapılacak yasal düzenlemeler Meclis’e sunulacak. Küçük esnafın emekli olabilmesi için gerekli olan prim ödeme gün sayısı 7200’e indirilecek ve SSK’lı çalışanlarla eşitlenecek. Bu adım aynı zamanda esnafın gelirini artıracak ve emeklilik hesaplamasında belirleyici olan son 1261 gün kuralı da değiştirilecek. Hangi sigorta kolundan olursa olsun 7200 gün prim ödeyen herkes emekli olabilecek. Ayrıca, Bağ-Kur prim gün sayısı da 5400’den 4500’e düşürülecek.

Ev kadınlarına da emeklilik destek sağlanacak ve emeklilik yaşı özellikle çocuk sayısına göre esneklik gösterecek. Ev kadınları, isteğe bağlı ödeyecekleri primlerin üçte birini devletten alacak. Böylelikle ev kadınları da isteğe bağlı sigorta yaparak emeklilik hakkı kazanabilecekler. Ayrıca, ev kadınları ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanabilecekler.

Yeni yasama yılı ile birlikte Meclis gündeminde ekonomiyle ilgili düzenlemeler yer alacak. Emekli maaşlarındaki zam oranı, esnaf ve çiftçilerin prim yükü, ev kadınlarının emeklilik desteği gibi konular üzerinde çalışmalar yapılacak ve gerekli düzenlemeler Meclis’te görüşülerek yasalaşacak. Bu adımların emeklilerin ve çalışanların taleplerine cevap vereceği ve ekonomiye olumlu etkileri olacağı öngörülüyor.

Emekliye Ek Zam ve Esnafa Erken Emeklilik Detayları Duyuruldu: Hükümet Düğmeye Bastı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.