EkonomiGenelTürkiye

Konut Kredileri İçin BDDK’dan Yeni Düzenleme!

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE KONUT KREDİLERİ İÇİN YENİ DÜZENLEME!

İkinci Konutu Alacaklara Daha Az Kredi Verilecek!

Konut kredilerinde yapılan değişiklikle birlikte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), vatandaşların ikinci konut alımlarında konut kredisi miktarını düşürme kararı aldığını duyurdu. Artık ikinci konut almak isteyen bireylere verilecek konut kredileri yüzde 75 oranında azaltılacak.

BDDK’nın açıklamasında, “Tüketicinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının en az bir konuta sahip olması durumunda, konut kredilerinde kredi değer oranı yüzde 75 azaltılarak uygulanacak” denildi.

İkinci Konutu Alanlar İçin Kredi Limitleri Düşecek!

Yeni düzenlemeye göre, 5 milyon TL altında bir konut satın almayı planlayan kişilerin, başka bir tapulu evleri varsa, alacakları evin değerinin en fazla yüzde 22,5’i kadar kredi kullanabilecekler. Yani, 3 milyon TL değerinde bir ev satın almak isteyenler, en fazla 675.000 TL tutarında konut kredisi kullanabilecekler.

BDDK tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Konut Kredilerinde ve Konut Teminatlı Kredilerde Uygulanacak Kredi Değer Oranları, tüketicinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutun bulunması halinde yüzde 75 azaltılarak uygulanacak. Ayrıca, konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak ikamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan kredilere sermaye yeterliliği hesaplamasında, standart yaklaşım kullanılarak hesaplanan risk ağırlığı yerine yüzde 150 risk ağırlığı uygulanmasına karar verilmiştir.”

BDDK’nın konut kredisi düzenlemesiyle birlikte konut satışlarının daha da azalması bekleniyor. Hiç konutu olmayanlar için herhangi bir kısıtlama getirilmezken, ikinci konut alanlar için konut kredisi büyük ölçüde sınırlanmış olacak.

Konut Kredileri İçin BDDK'dan Yeni Düzenleme!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.