EkonomiGenelTürkiye

Asgari ücrette 3 ayrı zam teklifi gündemde!

Asgari Ücret Zam Beklentisi İşçiler Arasında Yükseliyor

Türkiye’de enflasyon karşısında gelirlerin erimesi nedeniyle yeni gelir artışlarına daha fazla odaklanılmaya başlandı. Bu bağlamda Ocak ayında maaşlara yapılacak zam hesaplamaları gündeme geldi. Milyonlarca kişinin maaşının belirlendiği asgari ücret için zam hesaplamaları başladı. İşçi, işveren ve hükümet tarafından ayrı ayrı planların yapıldığı bildirildi.

Türk-İş, İşçilerin Asgari Ücret Zam Taleplerini Dile Getiriyor

Asgari ücret zammını belirlemek için yapılan görüşmelerde, işçileri temsil eden Türk-İş sözcüsü olarak görev yapıyor. Ancak Türk-İş’in sadece sembolik bir rol oynadığı ve işçilerin taleplerini yasal olarak dile getirmediği biliniyor. Türk-İş, en kalabalık işçi konfederasyonu olduğu için masada yer alıyor. Ancak bu durumun düzeltilmesi gerektiği Türk-İş tarafından defalarca vurgulandı. Asgari ücrete yapılacak zam için Türk-İş’in, yıl sonu enflasyon oranıyla pazarlık masasına oturacağı tahmin ediliyor. Son rakamlara göre bu oran %65 olacak. Türk-İş, 2024 asgari ücreti için 18.813 TL talep edecek.

TİSK, Temmuz Ayı Zammının Hesaplamaya Dahil Edilmesini İstiyor

İşverenleri temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), asgari ücret zammı için yıllık enflasyon oranı üzerinden hesaplama yapılmasını istiyor. Ancak Temmuz ayında yapılan zammın hesaplamayı bozduğu iddia ediliyor. Buna göre Temmuz ayında yapılan yüzde 34’lük asgari ücret zammı yıllık enflasyondan çıkarılacak ve kalan miktar asgari ücret zammı olarak belirlenecek. İşverenlerin planına göre asgari ücretin 14.936 TL olması önerilecek.

Hükümetin Zam Teklifi Sınırlı Olacak

Asgari ücret pazarlık masasında bu yıl hükümetin duruşu farklı olacak. Enflasyonla mücadele kapsamında gelir artışlarına sınırlama getirilmesine yönelik bir yaklaşım benimseniyor. Bunun örneği memur toplu sözleşmesi zammında görüldü. Üstelik asgari ücrete yapılan en küçük zam, diğer tüm fiyat artışlarının asgari ücret zammından daha fazla olmasına neden oluyor. Bu nedenle hükümetin zam teklifi oldukça düşük kalacak. Söylentilere göre, hükümet yüzde 33’lük bir zam teklif edecek ve asgari ücretin 15.164 TL olmasını tavsiye edecek.

Asgari ücrette 3 ayrı zam teklifi gündemde!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.