EkonomiGenelTürkiye

“TCMB’nin Faiz Kararında Sürpriz: Altın, Gümüş, Dolar, Euro ve Borsa Fiyatları Anında Değişti”

**Merkez Bankası Faiz Kararı Açıklandı: Piyasalar Beklentiyle Uyumlu**

Merkez Bankası’nın Ekim ayı faiz kararı bugün Para Politikası Kurulu Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında yapılan toplantı sonrasında açıklandı. Piyasalar, bugün faizin %35 oranında artırılacağını tahmin ediyordu.

**TCMB Ekim Ayı Faiz Kararı Açıklandı**

Merkez Bankası, faiz kararını beklentilere uygun bir şekilde açıkladı. TCMB, Ekim ayı faiz kararını Politika faizini 500 baz puan artırarak %35 seviyesine yükseltti.

**Anket Sonuçları Açıklandı: Beklentilerin Üzerinde Artış**

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısıyla ilgili yapılan anket sonuçları da bugün açıklandı. Tüm ekonomistler tek bir sonuçta birleşti. Anket sonuçlarına göre Merkez Bankası, Ekim ayı faiz kararını 250 – 500 baz puan arasında alacaktı. Beklentiler ise %32,50 olarak gösteriliyordu. Ekonomistler, yıl sonu beklentisini ise %40,00 olarak güncelledi.

**Kamu Bankaları Dolara Müdahale Etti: TL Kazandıran Ödeme Yapılıyor**

Ekonomist Hayri Kozanoğlu, yaptığı açıklamada son dönemde ortaya çıkan Hamas ve İsrail gerilimine değindi ve piyasadaki durumu şu şekilde yorumladı:

“Risklerin ve gerginliklerin olduğu dönemlerde kişiler tasarrufa yönelir ve ekonomik yavaşlama gerçekleşir. Bu gibi risk algısının yükseldiği ortamlarda faizlerin arttırılmaması gerekir. Ancak Merkez Bankası’nın manevra alanı çok daralmış durumda gözüküyor. Ekim ayında 250 baz puanın altında bir artış, dolara yönelimi ve yabancı sermayenin gelmeyeceğine yönelik beklentileri artıracaktır.”

**Faiz Kararı Öncesi Piyasalarda Durum Nasıl?**

Faiz kararı açıklanmadan önce dolar 28,15 TL’den güne başlamıştı. Euro ise 29,75 TL’den işlem görüyordu. Ancak faiz kararı sonrasında fiyatlar değişti. Uzmanlara göre zamanla TL üzerindeki baskının azalması bekleniyor.

**Dolar ve Altın Fiyatları Nasıl Etkilendi?**

Özellikle İsrail ve Hamas arasındaki savaş sebebiyle gram altın hızla yükselmeye devam ediyor. Sabah saatlerinde 1.808 TL’yi görerek tarihi rekorunu bir kez daha kırdı. Diğer yandan dolar ve euro fiyatlarında anlık dalgalanmalar yaşanıyor.

**Borsada Son Durum: Dalgalı Seyir Sürüyor**

Borsa, dün akşam son işlem saatine yakın iki defa devre kesiciyle karşılaştı. Yatırımcılar, kayıpların devam edip etmeyeceğini merak ediyor. Öğleden önceki işlemlerde BIST 100 endeksi %1,23 oranında yükseliş kaydetti. Bu durumun sebebi, dün AK Parti Grup Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları olduğu iddia edildi. Erdoğan, İsrail-Hamas savaşına değindi ve Hamas’ın terör örgütü olmadığını, İsrail’e gitme projelerinin ise iptal edildiğini söyledi.

**MB Faiz Kararı Sonrasında Piyasaların Son Durumu**

Son rakamlara göre dolar anlık 28,0750 TL’den alınıp 28,2110 TL’den satılırken, euro aynı dakikalarda 29,5470 TL’den alınıp 29,7360 TL’den satılıyor. Gram altın 1819 TL’den alınıp 1852 TL’den satılırken, gümüş 20,5050 TL’den alınıp 21,9310 TL’den satılıyor. Borsa ise yatay bir seyir sergiliyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.