EkonomiGenelTürkiye

Kapitalizm: İşlevi ve Tarihi

Kapitalizm ve Kapitalistler Hakkında Bilgi

Kapitalizm Nedir?

Kapitalizm, üretimin kar amacı güdülerek yapıldığı ve bu artı katma değerin de pazarda satışa sunulduğu bir ekonomik sistemdir. Ücretli emeğe dayanan Kapitalizmde, üretimi gerçekleştiren işçiler genellikle daha düşük gelir seviyesindedir. Bu sistemde amaç, daha fazla katma değer elde etmektir. Ayrıca, Kapitalist piyasada üretim sahipleri yani sermaye sahipleri, karar verme ve yatırım gibi tüm faktörleri kontrol eder. Kapitalizm, genellikle arz ve talep dengesinin toplum yararına serbest bir şekilde belirlenmesini savunur. Kapitalizmde hemen her şey para karşılığında alınabilir ve tüketimin artmasını sağlar.

Kapitalist Nedir?

Kapitalist, Kapitalizme inanan ve bu felsefeyi savunan kişilere verilen addır. Kapitalistler, bu sistemde başarılı olmayı hedefler ve bu düşünceyi hayatlarına da yansıtırlar. Para ile hemen her şeyin satın alınabileceği ve popüler tüketim araçlarına sahip olmak için para gerektiği bir düzende yaşarlar. Daha fazla üretim yaparak ürünleri doğru pazarlarda satarlar, böylece rekabeti arttırırlar ve bu sistemde başarılı olmak için çalışırlar. Kapitalizmde üretim araçları özel kesimin elindedir ve daha fazla üretim hedeflenir. Kapitalistler, bu sistemi savunur ve doğruluğuna inanır.

Kapitalizmin Ortaya Çıkışı

Kapitalizm, genel olarak 16. ve 19. yüzyıllar arasında ortaya çıkmış ve kurumsallaşmıştır. İlk çağlardan itibaren tüccarlar tarafından uygulanan Kapitalizm, feodalizmin sona ermesiyle dünya genelinde etkisini arttırmıştır. Özellikle Batı’da ve özellikle Avrupa ve İngiltere’de yaygın olan Kapitalizmin değerlendirilmesi, klasik politik ekonomi, Marksist politik ekonomi, Weberci politik ekonomi, Alman Tarihçi Okulu ve Avusturya Okulu gibi farklı bakış açılarıyla yapılmıştır.

Kapitalizm ve Tarihi

Kapitalizm, 16. yüzyılda ortaya çıkmış ve Sanayi Devrimi ile birlikte tüm Avrupa’ya yayılmıştır. İlk başlarda esnaflar ve tüccarlar arasında yer alan bu sistem, zamanla büyük şirketlere de yaygınlaşmıştır. Kapitalizm, 16. ve 19. yüzyıl arasında daha da kurumsallaşmıştır. Bu süreçte, özel mülkiyet, rekabet, miras ve devlet kontrolü Kapitalizmin ana unsurları olarak belirlenmiştir. Kapitalizmin öncülerinden olan Adam Smith, Kapitalist sistemi ayrıntılı bir şekilde tarif etmiştir.

Kapitalizm: İşlevi ve Tarihi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.