EkonomiGenelTürkiye

8 Eylül 2023’te Küresel Piyasalar Nasıl?

Fed faiz artışı endişeleriyle küresel piyasalar karışık bir seyir izliyor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed), faiz artışlarıyla ilgili belirsizliklerin devam etmesi, küresel piyasalarda karmaşık bir duruma yol açıyor. Yurt içinde ise yatırımcıların odak noktası, uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye değerlendirme raporu oldu.

Enflasyonla mücadele kapsamında Fed’in attığı adımlar belirsiz

Fed, enflasyonla mücadele kapsamında temmuz ayında politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkardı. Ancak Fed’in geri kalanı yılda ne gibi adımlar atacağı konusunda belirsizlikler devam ediyor ve bu durum varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.

Dün açıklanan verilere göre, işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında kalarak 216 bin kişiye düştü. Analistlere göre, son dönemde iş gücü piyasasıyla ilgili açıklanan veriler, istihdam piyasasının Fed’in enflasyonla mücadele programı için kritik önem taşıyabileceğini gösteriyor.

Enerji fiyatlarının artışının enflasyonu canlı tutabileceğini belirten analistler, aynı zamanda güçlü bir istihdam piyasasının Fed’in faiz artış ihtiyacını da artırabileceğini ifade etti.

Fed yetkilileri gelecek döneme ilişkin politika yönlendirmelerini açıklıyor

Fed yetkililerinin gelecek dönem politikalarına ilişkin yönlendirmeleri de yatırımcıların odak noktasında yer alıyor. New York Fed Başkanı John Williams, gelecek yıl işsizlik oranının artmasını ve yüzde 4’ün üzerine çıkmasını beklediğini belirtiyor. Williams ayrıca, beklenenden daha güçlü bir ekonomik büyüme riski olduğunu ifade ediyor. Chicago Fed Başkanı Austan Golsbee ise “Faiz oranlarının ne kadar yükselmesi gerektiğiyle ilgili tartışmalara hızla yaklaşıyoruz” diyor.

Ayrıca, ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nun (FDIC) açıkladığı verilere göre, bankacılık sektörünün karı ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 11,3 azaldı. Bununla birlikte Çin hükümetinin kamu görevlilerinin iPhone kullanımını yasaklaması nedeniyle Apple’ın hisse fiyatı son günlerde yaklaşık yüzde 7 düştü.

Apple, Çin’de akıllı telefon satışlarında büyük bir paya sahip

Çin’deki gerilimlere rağmen Apple, Çin’de akıllı telefon satışlarının yüzde 22’sine sahip bulunuyor.

Tüm bu gelişmelerin ardından dolar endeksi günü 105 seviyesinden tamamlayarak 9 Mart’tan bu yana en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi. Altının ons fiyatı ise ABD tahvil faizlerindeki yükselişin durgunlaşmasının ardından değer kazanarak 1.925 dolardan işlem görmeye başladı.

Amerikan borsalarında ise Dow Jones endeksi yüzde 0,17 artarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,33 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,89 düşüş yaşadı. Avrupa borsalarında da karışık bir seyir izlendi ve gözler Almanya’da açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Analistler, bölgede enflasyon ve resesyon riskinin devam ettiğini ve Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin yönlendirmelerinin önemli olduğunu belirtti. Almanya’da ise enflasyon beklentileri yıllık yüzde 6,1 olarak öngörülüyor.

Asya piyasalarında ise negatif bir seyir izleniyor. Japonya’da açıklanan verilere göre, ikinci çeyrekte gayrisafi yurt içi hasıla beklentilerin altında kalarak yüzde 4,8 olarak gerçekleşti. Çin’de ise dolar/yuan paritesi son 16 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da BIST

8 Eylül 2023'te Küresel Piyasalar Nasıl?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.