EkonomiGenelTürkiye

Küresel piyasalar güçlü başlangıç yaparak yoğun veri gündemine odaklandı.

**Gelişmiş Ekonomilerin Faiz Endişesi Türkiye’yi Etkiliyor**

Gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarının faizleri uzun süre yüksek seviyelerde tutma endişesi, bazı bankaların faiz artışı konusunda sona geldiğine dair öngörüleri arttırdı. Geçtiğimiz hafta, bu konu ön plana çıkarken, analistler, faizlerin beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde kalacağı endişesinin piyasalarda hala kırılganlık yarattığını belirtti.

**Fed, Faizlerde Değişiklik Yapmadı ama Faiz Artışı Sinyali Verdi**

Federal Reserve (Fed), politika faizini değiştirmeyerek %5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Ancak, Fed, “dot plot” grafiğinde yer alan federal fon oranına yönelik tahminini bu yıl sonu için %5,6 olarak korudu ve yılın geri kalan dönemi için bir faiz artışının daha sinyalini verdi. Fed’in projeksiyonu ve banka yetkililerinin “şahin” tonlu yönlendirmeleri, faizlerin beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde kalacağına ilişkin endişelerin artmasına neden oldu.

**Avrupa Merkez Bankası Politikalarına Odaklanıyor**

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin gelecek dönem politikalara ilişkin sözlü yönlendirmeleri de yatırımcıların odak noktasında bulunuyor. ECB’nin faizi bu seviyelerde yeterince uzun süre koruyacağını belirten Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau’nun açıklamaları önemli bir referans olarak değerlendiriliyor.

**Petrol Fiyatlarındaki Artış Hedge Fonları Etkiliyor**

Son dönemde yaşanan petrol fiyatlarındaki artış, hedge fonların tercihlerini etkiliyor. Fon yöneticileri, petrol fiyatlarında artış bekleyişini dikkate alarak pozisyonlarını artırmaya başladı. Bu durum, petrol fiyatlarındaki artışın zamanla hedge fonların tercihlerinde bir değişikliğe yol açtığını gösteriyor.

**Asya Piyasaları Karışık Seyir İzliyor**

Çin’in ekonomiyi desteklemek için alacağı yeni adımlar ve Japonya’da açıklanacak olan enflasyon verileri, Asya piyasalarının odak noktasında bulunuyor. Analistler, özellikle Japonya’daki enflasyon verilerinin tüketici eğilimleri için önemli bir gösterge olduğunu belirtiyor.

**Türkiye Merkez Bankası Faiz Kararı Beklentinin Üzerinde**

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini beklentiler doğrultusunda 500 baz puan artırarak %30’a çıkardı. TCMB, karar metninde, dış finansman koşullarındaki iyileşme, turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara talebin artması gibi faktörlerin fiyat istikrarına katkıda bulunacağını belirtti.

**Borsa İstanbul’da Açılış Se

Küresel piyasalar güçlü başlangıç yaparak yoğun veri gündemine odaklandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.