EkonomiGenelTürkiye

Malulen Emeklilikte Yeni Gelişmeler: İşte Şartlar!

**Hastalık Nedeniyle Erken Emeklilik Şartları ve Hakları**

**Hastalık Nedeniyle Erken Emeklilik Nedir?**

Yeni düzenlemeler genellikle iki ana kategori olarak yani malulen emeklilik ve engelli hakkıyla emeklilik olarak iki çatı altında toplanıyor. Bu iki emeklilik türü de sağlık sorunları yaşayan vatandaşlara erken emeklilik olanağı sunmasına rağmen aralarında belli başlı farklar bulunuyor. Bu tür emeklilik için şartları merak edenler, genellikle mevzuattaki bilgileri öğrenmek istiyor.

**Malulen Emeklilik ve Engelli Hakkıyla Emeklilik Arasındaki Farklar**

Sigortalı olarak çalışmaya başlayan vatandaşlar, çeşitli nedenlerle malum duruma geldiğinde emekli olabilir. Sosyal Güvenlik mevzuatı adı altında yaşanan sağlık sorunları nedeniyle erken emekli olabilme imkanı bulunan vatandaşlar iki ana kategoride toplanmakta. Bu iki kategori şu şekilde; birisi malulen emeklilik, diğeri ise engelli hakkıyla emeklilik. Bu iki kategori arasında da belli başlı farklılıklar bulunmakta. Malulen emeklilik bir kişinin iş yerindeki görevini yerine getiremeyecek kadar veya büyük zorluklarla iş yerindeki görevini yerine getirecek olması durumunda uygulanan emeklilik türü olarak biliniyor.

**Bu Hastalıkları Geçiren Vatandaşlar Erken Emekli Oluyor!**

Malulen emeklilik bir kişinin iş yerindeki görevini yerine getiremeyecek kadar veya büyük zorluklarla iş yerindeki görevini yerine getirecek olması durumunda uygulanan emekliliktir. Bu tür emeklilik vatandaşların işini yapamayacak durumda olması ve başka bir iş bulma ihtimalinin düşük olması sebebiyle oluşacak mağduriyetleri önlemeyi hedefliyor. Fakat malulen emeklilik hakkı, her hastalık türü için geçerli değil. İşte malulen emekli olabilmek için bulunması hastalıklar:

**- Siroz**
**- Siber**
**- Organ nakli**
**- Behçet hastalığı**
**- Parkinson hastalığı**
**- Beyin tümörleri**
**- Epilepsi**
**- AIDS**
**- Uzuv kayıpları**
**- Felç**
**- Serebral palsi**
**- Multipl skleroz (MS)**
**- Zeka geriliği**
**- Şizofreni**
**- Bipolar bozukluk**
**- Görme kaybı**
**- Kanser**
**- Tüberküloz**
**- Demans**

Bu hastalıklardan herhangi birisine sahip olma durumunda iş gücü kaybının %60 ve üzeri olduğu tespit edilirse, kişi yüksek ihtimalle malulen emeklilik hakkı kazanabilir.

**Malulen Emeklilik İçin Gereken Şartlar**

Malullük durumu sigortalı işe giriş tarihinden sonra meydana gelmelidir. Yani bireyin işe başladıktan sonra malul duruma gelmesi gerekmektedir.

Çalışan vatandaşın maluliyet durumu malullük raporu ile belgelenmelidir.

Maluliyet raporu resmi sağlık kuruluşlarından alınmalıdır.

1800 günlük prim ödemesi yapılmalıdır. Çalışan vatandaşların en az 10 yıl süreyle sigortalı olarak çalışıyor olması gerekmektedir. Yani en az 10 yıllık sigortalı çalışma süresi tamamlanmış olmalıdır.

Maluliyet raporu ile erken emeklilik başvurusu yapabilmek için en az % 60 ve üzerinde güç kaybının bulunması gerekmektedir. Yani bireyin çalışma kapasitesinin %60’tan daha az olduğu kanıtlanmalıdır.

Malulen Emeklilikte Yeni Gelişmeler: İşte Şartlar!

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.