EkonomiGenelTürkiye

“Uzman Ekonomi Profesörü Altın Tahmini Yaptı! Altın Sahipleri Dikkat!”

Hocaların hocası ekonomi profesörü orta ve uzun vadeli altın tahmini yaptı! Elinde 1 gram altını olan bile baksın

Ekonomide yaşanan dalgalanma dolar kuru ve altın fiyatlarında da kıpırdanmalara neden olurken son dönemde yükseliş hız kazanmıştı.

Altın fiyatlarında yaşanan yükselişi değerlendiren ve bugün Profesör unvanını alan pek çok ünlü ekonomistin hocası olarak bilinen Prof.Dr. Esfender Korkmaz altın fiyatları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Prof.Dr. Esfender Korkmaz altın fiyatlarının yaşadığı yükselişi rakamlar ile ortaya koyarken orta ve uzun vadeli altın tahmini ile büyük yankı uyandırdı.

EKONOMİSTLERİN ALTIN YORUMLARI! ORTA VE UZUN VADELİ ALTIN YORUMU VE TAHMİNİ NE OLUR?

100 TL’nin nominal getirisini hesaplayan Prof.Dr. Esfender Korkmaz 2018 tarihinde bu para ile altın alan kişilerin nominal olarak parasının 843,30 TL olduğunu ifade etti. Enflasyon sonrası ise rakamın 212,93 TL olduğunu belirten Korkmaz altına yatırım yapan kişilerin paralarını ikiye katladıklarını ifade etti. 2018 senesinde 1221 dolar olan gram altın fiyatı 2023 senesinde 1978 dolar seviyesini görerek nominal olarak 5 senede yüzde 62 yükseliş gösterdi.

ALTINA YATIRIM YAPMAK MANTIKLI MI, ALTINDA YÖN NE, ALTIN FİYATLARI YÜKSELMEYE DEVAM EDER Mİ?

Prof. Esfender Korkmaz yaptığı değerlendirmesinde “Altın fiyatlarının piyasadaki en büyük belirleyicilerinden biri merkez bankalarıdır. İstikrarlı dönemlerde Merkez bankaları, rezerv olarak tuttukları ve gelir getirmeyen altın miktarını azaltma, yerine gelir getiren enstrümanlara yönelir. Dünya barışında riskler artınca, Merkez Bankalarının altın talebi artar.

Reel faiz seviyesi ile, altın talebi arasında ters bir ilişki var. Eksi reel faiz altına olan talebi artırır. Altın fiyatlarında eski yıllarda manipülasyon riski yüksek idi. Bugün ise fazla görünmüyor. Çünkü halen Dünya altın üretiminde ilk on ülkenin payı yüzde 64’tür. Bunlar içinde de en yüksek paya sahip ülke yüzde 12 oranı ile Çin’dir. Rusya’nın payı yüzde 8,4, ABD’nin payı yüzde 7,6’dır. Üstelik altın çıkarma maliyeti yüksektir.

Bu ülkelerin anlaşarak üretimi kısmaları mümkün görünmüyor. 1970’te doların altınla bağlantısının kesilmesinden sonra, para sistemi daha kırılgan oldu. Küresel süreçte kur savaşları ve 2008 yılında ortaya çıkan finansal kriz, 67 yıl önce kurulan para sisteminin yürümediğini gösteriyor.

Mevcut dünya para sistemi devam ettiği müddetçe altın fiyatları kısa vadeli düşse de, orta ve uzun vadede artmaya devam eder” diyerek kısa vadeli düşüşler olsa da orta ve uzun vadede altın fiyatlarında yükselişin süreceğini ifade etti.

NOT: Burada yer alan bilgiler Esfender Korkmaz’ın açıklamalarından derlenmiş olup ulak.news tarafından yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.