EkonomiGenelTürkiye

Maaşlara kritik zam kararı: Memur, emekli ve asgari ücretli son dakika haberi

Çalışanlar ve Emekliler İçin Enflasyon Farkı Yüksek Beklentilere Yol Açıyor

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerinin güncellenmesi, geçinemeyen ve enflasyonla mücadele eden çalışanlar ve emekliler için büyük önem taşıyor. Milliyet’in haberine göre, ekonomist Muhammet Bayram’a göre, çalışanlar ve emeklilere enflasyonun üzerinde 9 puanlık bir fark verilecektir.

Enflasyon Tahminleri Güncelleniyor

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, yıl sonu enflasyonu yüzde 68 seviyelerine yukarı yönlü revize edildi. Temmuz ayında enflasyon yüzde 9.49, ağustos ayında ise yüzde 9.09 olarak gerçekleşti. Eylül ayında ise enflasyon hızı yarı yarıya düşerek yüzde 4.75 seviyesine geldi.

İlk 3 ay için çalışanlar ve emekliler için yüzde 25.11 oranında enflasyon farkı belirlendi. Ekonomistler, yıl sonuna kadar enflasyonun yüzde 75 civarında kapatabileceğini tahmin etmektedir.

3 Aylık Enflasyon Farkı Bekleniyor

Şu anda henüz 3 aylık enflasyon verisi bulunmamaktadır. Gelecek ayın 3’ünde Ekim ayı enflasyon verileri açıklanacak. İkinci altı aydan sonra açıklanan ilk 3 aylık enflasyon yüzde 25.11 olarak gerçekleşti. Eylül ve Ekim verileri dahil olarak yeni enflasyon verilerinin beklendiği belirtilmektedir.

Bakan Vedat Işıkhan’ın açıklamasına göre, yıl sonu enflasyon farkı yüzde 38 civarında olacak. Ayrıca memur ve memur emeklilerine yüzde 50 zam yapılması beklenmektedir. Bunun sebebi, Haziran ayındaki toplu sözleşme zamının yüzde 6 olmasıdır. Ocak ayında ise verilecek toplu sözleşme zammı yüzde 15 olacak. Arada 9 puanlık bir fark bulunduğundan memur ve memur emeklilerine enflasyonun üzerinde 9 puanlık fark verilecektir.

Asgari Ücret Zammı Ne Kadar Olacak?

Asgari ücretli çalışanlara da enflasyon farkı kadar bir artış yapılması beklenmektedir. Ara dönemde yüzde 35 zam yapıldı. Bu zamla birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerine göre asgari ücretlilere daha fazla bir zam yapılmış oldu. Bu nedenle, asgari ücretli çalışanlara en az enflasyon farkı kadar bir artış yapılması mümkün görülmektedir.

Maaşlara kritik zam kararı: Memur, emekli ve asgari ücretli son dakika haberi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

İçeriğe erişmek için reklam engelleyicini devredışı bırakın.